Välkommen hem till Botkyrkabyggen i Fittja 2023 3

Närbild på en radiatortermostat

Är det kallt i lägenheten? Börja med att kontrollera så att elementen är påslagna.

Så slipper du frysa i vinter

Hösten är här och temperaturen kryper nedåt. Så här års brukar vi få många samtal från er hyresgäster om att det är kallt i lägenheten.

Värmen i lägenheten styrs av utomhustemperaturen. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen. Det är viktigt att vara medveten om att systemet som reglererar temperaturen har en viss fördröjning. Därför kan det ta lite tid innan systemet hunnit ikapp.

Efter en överenskommelse med Hyresgästföreningen är temperaturen i Botkyrkabyggens lägenheter inställd på 20 grader (mitt i rummet). På elementen i din bostad finns temostatventiler som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner att det är 20 grader i rummet stängs vattenflödet i elementen av. Efter ett tag svalnar elementen till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementen är kalla, fast det är minusgrader ute. Om det blir kallare än 20 grader i rummet värms elementen upp på nytt.
Det finns saker du som hyresgäst kan tänka på om du tycker det är kallt:

  1. Kontrollera att elementen är påslagna.
  2. Ställ inget framför elementen som hindrar den varma luften att röra sig ut i rummet.
  3. Om du ska vädra, gör det snabbt och med korsdrag.
  4. Stäng inte fönsterventilerna, då fungerar inte ventilationssystemet som det ska.
  5. Har du en ventil ovanför spisen ska den bara vara öppen när du lagar mat.

En kålrabbi växer i ett land

Tillbaka till skolträdgården

Hösten är här och eleverna som under våren odlade i skolträdgården på Tumba bruksmuseum är tillbaka efter ett långt sommarlov. Trots att solen under en stor del av sommaren lyst med sin frånvaro har det växt så det knakar i landen. Grönkål, mangold och kålrot har samsats med kålrabbi, squash och majs.

I skolträdgården finns förutom odlingar även bikupor. Bina hjälper till att pollinera växterna så att skörden av grönsaker, bär och frukt ska bli större. Brukets honungsbin har varit flitiga trots tryckande värme och hällande regn. I början av sommaren skördades guldgul sommarhonung, en kontrast till den bärnstensfärgade sensommarhonungen. Skolträdgården är en del av utställningen Jordnära på Tumba bruksmuseum. Har du inte hunnit besöka den ännu? Ta chansen och gör det. Den har öppet fram till den 29 september 2024. Och du, det är fri entré!

Läs mer om utställning Jordnära – självhushållare då och nu

barn med ryggsäckar där det står Tigrarna

Från landsbygd till tätort

Visste du att namnet Fittja är fornnordiska och betyder ”fuktig strandäng”? Tidigare var här landsbygd med bönder som odlade jorden. Efter andra världskriget var bostadsbristen stor i Sverige. För att lösa problemet sattes målsättningen att en miljon bostäder skulle byggas mellan 1965 och 1974. Och de skulle gå snabbt att bygga. Fittja förvandlades från landsbygd till tätort med fl erfamiljshus och tunnelbanestation. Husen från den här tiden känner du enkelt igen på dess standardiserade arkitektur av raka huskroppar med släta fasader, platta tak och jämna sockellinje. Samtliga Botkyrkabyggens hus i Fittja är av den här typen.

En grupp människor sitter på ett kafé och skriver Kul på lovet trots regnet

Ett långt sommarlov är slut. Trots mycket regn har våra Kul på lovet-aktiviteter varit välbesökta av barn och ungdomar som bor i Fittja. På multiarenan har det arrangerats fotbollscup med Samba Football Academy, i Regnbågsparken fanns möjlighet att bygga fågelholkar och i Fittja sporthall kunde den som ville prova på Brasiliansk Jiu Jitsu tillsammans med Anima IF.

Hiss dekorerad med en dekal föreställande Fittja Så håller vi Fittja rent

I början av sommaren flyttade gulliga sopmonster in på Krögarvägen. De fi nns där för att påminna om att slänga skräpet i papperskorgen i stället för på marken. Nu går vi vidare till hissarna som får ett ”fönster” ut mot ett rent och snyggt Fittja. Vi vill att alla våra hyresgäster ska trivas där de bor. Så hjälp oss att slänga skräpet där det hör hemma: i papperskorgen, i soptunnan, på återvinningsstationen eller på återvinningscentralen i stället för i hissen, i trapphuset, i källargången eller på marken.

Ett grönskande träd framför ett flerbostadshus med fasad i brunt tegel. Snart är hela Fittja stambytt

Under ett stambyte byter vi ut el- och vattenledningar samt avloppsrör. Det gör vi för att de gamla rören och ledningarna blivit gamla och vi vill undvika att det uppstår vattenläckor. Genom att arbeta förebyggande ser vi till att byggnadernas rör och ledningar fortsätter att fungera bra över tid. I våras började vi stambyta låghusen på Krögarvägen. Först ut var Krögarvägen 34 som blev klart i juni. Nu pågår arbetet på Krögarvägen 32 som beräknas bli klart i slutet av 2023.

100 ungdomar sommarjobbade

För många är sommarjobbet en viktig erfarenhet och inkörsport till arbetslivet. Därför är vi glada att ha kunnat erbjuda 100 ungdomar arbete hos Botkyrkabyggen uppdelat på tre perioder under sommaren. I Fittja har ungdomarna bland annat planterat och städat källare och utemiljöer.

Så stoppar du skadedjuren

Skadedjur kan vara svåra att bli av med. Därför är det viktigt att se till att de inte alls kommer in i våra hem. Ta aldrig hem möbler och annat du hittat i våra grovsoprum. Var också noga att kontrollera sådant du köper begagnat. Då minskar du risken att du får in skadedjur i din bostad. Förvara heller aldrig din resväska öppen på golvet när du är ute och reser och ta inte in väskan direkt när du kommer hem utan låt den helst stå ute på exempelvis balkongen ett tag.

Om du drabbats av skadedjur

Om du fått skadedjur i din lägenhet (till exempel vägglöss och kackerlackor) är du enligt hyreslagen skyldig att anmäla detta. Botkyrkabyggen har avtal med Anticimex. De är experter på skadedjur och du får hjälp utan kostnad. Om du har bekymmer med skadedjur i lägenheten, kontakta Anticimex på telefon 075-245 10 00.

Min felanmälan har avslutats men ingenting har blivit åtgärdat. Varför?

Det kan bero på olika saker. Dels kan det vara så att det du skickat in till oss är något som inte ska felanmälas utan något du själv ska åtgärda som till exempel att skruva i en lös skruv eller byta en lampa. Men det vanligaste är att felanmälan är felaktigt ifylld eller att viktig information saknas. I meddelandet du får via e-post eller sms står en hänvisning om att läsa mer på Mina sidor. Logga in på Mina sidor och gå till Felanmälan. Klicka på det aktuella ärendet. Under Åtgärdsbeskrivning hittar du information om ditt ärende.

VIKTIGT! Är felet akut ska du alltid ringa till oss på 08-530 694 90. Vid akuta fel kan du ringa när som helst på dygnet.

Du vet väl om att du inte får ställa saker i trapphus och källargångar?

För att få hyra en bostad hos Botkyrkabyggen måste du ha en giltig hemförsäkring. Att inte ha det kan få katastrofala följder. Om du t.ex. drabbas av en brand i din lägenhet täcker hemförsäkringen kostnaden för att ersätta sakerna som fanns i lägenheten som kläder och möbler.

Hemförsäkringen täcker även kostnaden för att sanera lägenheten. Har du ingen försäkring blir du som hyresgäst personligen skyldig hyresvärden dessa pengar.