Policy för samverkan med civilsamhällets aktörer
Tillsammans skapar vi trygga, levande och attraktiva stadsdelar i Botkyrka!
Inriktning för samverkan med civilsamhället
Regeringens beskrivning av det civila samhället är att det avser en arena, skild från staten, marknaden och det enskilda hushållet, där människor organiserar sig och agerar tillsammans i gemensamma intressen. I området ingår nätverk, ideella föreningar, registrerade trossamfund med mera.
Civilsamhällets aktörer har en central roll i den lokala samhällsutvecklingen och genom partnerskap utvecklar vi Botkyrka i samverkan. Samverkan är förmågan att agera i partnerskap i relationerna till lokala civilsamhällets aktörer och tillsammans forma verksamhet som bättre kan svara mot de behov som finns på platsen.
Värdegrund
Värdegrund är de värderingar som ligger till grund och som genomsyrar all vår verksamhet inklusive vår samverkan med civilsamhällets aktörer. Vi verkar för följande principer; dialog, demokrati, jämställdhet, minskad ojämlikhet, öppenhet och insyn, mångfald, ömsesidig respekt och en inkluderande miljö samt motverkar förekomsten av diskriminering.
Målsättning
Målsättningen för vår samverkan hittar vi i Botkyrkabyggens allmännyttiga plan, Ett hållbart Botkyrka och FN:s Globala mål, Agenda 2030.
Botkyrkabyggens allmännyttiga plan
"Tillsammans skapar vi en hållbar fram för alla"
Botkyrkabyggens vision
Vår vision beskriver vårt framtida tillstånd där vi i samverkan med våra intressenter skapar en hållbar affär där:
- Vi värnar om företagets välstånd vilket betyder långsiktig stabil ekonomi som gör det möjligt för en framtida hållbar fortlevnad.
- Vi värnar om planeten vilket betyder att vår verksamhet bedrivs på ett sådant sätt att vi minimerar vår negativa påverkan på planeten och dess naturresurser.
- Vi värnar om människorna vilket betyder att vi verkar för mångfald, jämställdhet, inkludering och delaktighet där vi inte lämnar någon utanför och säkrar att verksamheten och samhället hålls samman.
Ett hållbart Botkyrka
"Framtidens Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för en hållbar framtid."
Botkyrka kommuns vision
Generationsdokumentet Ett hållbart Botkyrka
Utgångspunkten för Ett Hållbart Botkyrka är FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, Botkyrka kommun arbetar målmedvetet med hållbarhetsutmaningar, med positiv utveckling på platsen Botkyrka, och för att fler Botkyrkabor ska få det bättre över tid. Samtidigt återstår stora samhällsutmaningar och skillnader mellan grupper.
Kommunens sex hållbarhetsutmaningar
Politiken i Botkyrka har identifierat sex prioriterade hållbarhetsutmaningar för att skapa de bästa förutsättningarna för en hållbar framtid för Botkyrkaborna och för Botkyrka som plats. Botkyrkas utmaningar för hållbar utveckling har fokus både på kort och lång sikt. Ingen utmaning kan lösas oberoende av de andra, de är sammanlänkade.
Botkyrkas hållbarhetsutmaningar är:
- Botkyrkaborna har egenmakt genom arbete
- Botkyrka, vår plats
- Utbildning är grunden i Botkyrka
- Klimat- och miljösmart Botkyrka
- Botkyrkaborna är friska och mår bra
- Tillsammans för sammanhållning och demokrati i Botkyrka
FN:s Globala mål, Agenda 2030
Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit. Agenda 2030 är en övergripande gemensam plan där alla länder, kommuner, företag och verksamheter tillsammans måste bidra i rätt riktning, en roadmap som beskriver riktning och mål. Vi bidrar till de globala målen genom vår egen verksamhet vilket även omfattar vårt samhällsansvar.
Följande mål sätter vi fokus på inom samverkan med civilsamhällets organisationer:
Mål 1Fattigdom omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Fattigdom innebär bland annat även brist på frihet, makt, inflytande, hälsa, utbildning och fysisk säkerhet. |
|
Mål 3Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar. |
|
Mål 4Säkerställa en inkluderande och likvärdig utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla. |
|
Mål 5Uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt. |
|
Mål 10Minska ojämlikheten inom och mellan länder. |
|
Mål 11Göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara. |
|
Mål 16Främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillhandahålla tillgång till rättvisa för alla samt bygga upp effektiva, och inkluderande institutioner med ansvarsutkrävande på alla nivåer. |
|
Botkyrka som partner
Vi samverkar med idéburna aktörer som ideella föreningar, ekonomiska föreningar, stiftelser, trossamfund och aktiebolag med begränsad vinstutdelning.
Vår inriktning för vår samverkan är att den ska leda till ökad delaktighet och inflytande hos personer som bor och vistas i Botkyrka. Ett starkt civilsamhälle med trygga, levande och attraktiva stadsdelar med gemenskap och tillhörighet.
Våra prioriterade målgrupper är barn, unga, unga vuxna och seniorer.
Avtalsformer
Botkyrkabyggen har två olika avtalsformer för samverkan med civilsamhällets aktörer, ettåriga samverkansavtal är ett ekonomiskt samarbete som innebär att Botkyrkabyggen stödjer med bidrag mot någon form av insats. IOP, Idéburet offentligt partnerskap, är oftast treåriga och tecknas i samverkan med Botkyrka kommun.
Denna policy är antagen av Botkyrkabyggens styrelse 2020-09-21