I Sverige har vi möjlighet att återvinna 99 % av vårt hushållsavfall. Det innebär att vi kan ta hand om materialen som kastas och återanvända dem i nya produkter. 

Aluminium kan till exempel återvinnas hur många gånger som helst. En tonfiskburk kan ”återfödas” som en engångsgrill för att därefter bli en bilfälg och sedan en tonfiskburk igen. Papper kan också återvinnas flera gånger innan det har gjort sitt. Pappersmassan kan börja sitt liv som en wellpappkartong, för att sedan bli en mjölkförpackning. I nästa steg används samma material till din dagstidning och slutligen en rulle toalettpapper.

Illustration av restavfall

Restavfall

Din vanliga soppåse är till för det avfall som blir över när du har sorterat ut miljöfarligt avfall, elavfall, grovsopor, förpackningar och tidningar. Restavfallet ska läggas i soptunnan på din gård. Till restavfall räknas exempelvis:

  • matrester
  • tuggummi
  • blommor
  • disktrasor
  • blöjor

Även rester av matfett räknas som restavfall

Sedan den 1 januari 2024 är förbjudet enligt lag att hälla ner matfett i avloppet. Fett kan fastna i avloppsrör och vattenlås och orsaka stopp i rören. Dessutom kan fettet skapa problem i vattenreningsverken.

Gör så här när du ska slänga matfett:

Skölj inte ur rester av fett från stekpannor, grytor och andra matbehållare så att det hamnar i avloppet. Torka i stället upp fettet med lite papper. Det kan sedan läggas i matavfallspåsen eller påsen för restavfall.

Har du frityrolja eller annat matfett i större mängd ska du hälla det i en plastdunk. Skriv på dunken vad den innehåller och lämna den på återvinningscentralen. Dunkar med fett ska inte läggas i soptunnan. Det finns speciella fettrattar, en tratt som skruvas på en vanlig PET-flaska, som du kan använda för att slippa kladd. Du kan hämta en sådan tratt på Botkyrka kommuns medborgarkontor.

Exempel på matfett – alltså saker du inte får hälla ner i avloppet:

  • Fast och flytande smör
  • Fast och flytande margarin
  • Rapsolja
  • Olivolja
  • Kokosolja
  • Fett från matlagning, exempelvis det som är kvar i stekpannan efter du stekt bacon.
  • Olja från glasburkar och konserver, exempelvis från soltorkade tomater, inlagd fetaost och tonfiskburkar. 

Illustraion av matavfall

Matavfall

Bor du i ett område där vi samlar in matavfall? Då ska matrester i stället sorteras ut och slängas i behållarna för matavfall.

Mer om matavfall

Illustration av glasförpackningar

Glasförpackningar

Glasförpackningar ska läggas i behållare på återvinningsstationen. På återvinningsstationen i ditt område finns två olika behållare för glas – en för ofärgat och en för färgat glas. De två sorterna får inte blandas eftersom det färgade ”smutsar ner” det ofärgade. Flaskor och burkar som kan pantas ska inte slängas här utan tas till närmaste livsmedelsbutik som har mottagningsautomater.

Illustration av tidningar och returpapper

Tidningar och returpapper

Till returpapper hör dina gamla tidningar, reklamblad och kontorspapper. Men INTE kuvert, klistermärken och post-it-lappar – de slängs i din vanliga soppåse. Returpapper slängs i en särskild container på återvinningsstationen i ditt område. Ta bort eventuella plastomslag och lämna tidningarna utan påse omkring.

Illustration av pappersförpackningar

Pappersförpackningar

En pappersförpackning kan vara exempelvis ett mjölk- eller flingpaket, en äggkartong eller färdigmatsförpackningar. Tidningar och reklamblad ska INTE slängas här. Pappersförpackningar slängs i en särskild container på återvinningsstationen i ditt område. Ta bort korkar och innerpåsar av till exempel plast eller aluminium innan du kastar förpackningen. Mindre förpackningar kan du lägga i större för att spara plats.

Illustration av plastförpackningar

Plastförpackningar

Plastförpackningar kan vara av både hård- och mjukplast, som till exempel diskmedels- och schampoflaskor. Dessa slänger du i en särskild container på återvinningsstationen i ditt område. Innan du slänger förpackningarna, se till att ta av eventuella kapsyler, lock och korkar som inte är av plast och sortera dem efter respektive material.

Illustration av metallförpackningar

Metallförpackningar

Metallförpackningar slänger du i en särskild container på återvinningsstationen i ditt område. Till metallförpackningar räknas bland annat alla slags konservburkar, tuber, kapsyler av metall och metallock. Bestick och kastruller hör INTE hemma här utan ska lämnas i grovsoprummet. Färgburkar och värmeljus ska INTE heller slängas med metallförpackningarna, de kastas istället på återvinningscentralen.

Illustration av grovsopor

Grovsopor

Grovsopor är ofta större saker, men även sådant som trasiga dricksglas och porslin. Grovsopor lämnas i grovsoprummet eller vid kommunens återvinningscentraler:

  • Himmelsbodavägen 19, Skyttbrinks industriområde i Tumba
  • Hallundavägen 4, Fittja trafikplats

Mer om grovsopor

Illustraion av elavfall

Elavfall

Över lag kan man säga att lampor och apparater med sladd eller batteri räknas som elavfall. Som elavfall räknas till exempel:

  • Lysrör
  • Lågenergilampor
  • Glödlampor
  • Klockor
  • Tv-apparater
  • Skrivare
  • Datorer

Elavfall lämnas i grovsoprummet eller vid kommunens återvinningscentraler.

Illustration av farligt avfall

Farligt avfall

Allt avfall som är farligt för oss människor och vår miljö klassas som ”farligt avfall” och får ALDRIG slängas i soppåsen eller hällas ut i avloppet. Det kan vara giftigt, explosivt eller brandfarligt. Att sortera ut farligt avfall är den viktigaste sortens källsortering du kan göra.

Farligt avfall lämnas till närmaste återvinningscentral.

Läs mer

Mer information om sopsortering hittar du på SRV:s hemsida.

SRVs sorteringsguide