När det är kyligt ute är det viktigt att ta tillvara på inomhusvärmen. Ofta kan små förändringar göra stor skillnad. Här är några tips på hur du behåller värmen i lägenheten på bästa sätt.

Fem tips för en varmare bostad

1. Fönsterventilerna ska vara öppna. Om din lägenhet har fönsterventiler ska de hållas öppna. Annars fungerar inte ventilationssystemet. Öppna/stäng genom att trycka de små spakarna sidledes.

2. Stäng ventilen i köket. Ventilen ovanför spisen ska bara öppnas när du lagar mat. Öppna/stäng genom att dra i snöret.

3. Kolla elementen. Kontrollera så att elementen är påslagna.

4. Ställ inga saker framför elementen. Ställ inte soffan direkt framför elementet. Då stannar den varma luften bakom soffan istället för att cirkulera i rummet. Undvik också att låta långa gardiner hänga ner framför elementet. Låt inte badlakan och badrockar hänga ner framför elementet.

5. Håll stängt och vädra rätt. Kontrollera att balkongdörren samt alla fönster och vädringsluckor är ordentligt stängda. Ska du vädra, vädra snabbt (gärna med tvärdrag) och stäng sedan.

När sätts värmen på?

Värmen sätts på med automatik när det blir kallt utomhus. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen. På elementen sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner att det är 20 grader i rummet stängs vattenflödet i elementen av. Efter ett tag svalnar elementen till samma temperatur som i rummet. Det är därför man ibland kan känna att elementen är kalla, fast det är minusgrader ute. Om det blir kallare än 20 grader i rummet igen ser termostaten till att elementen värms upp på nytt.

Hur varmt ska det vara i lägenheten

Efter en överenskommelse med Hyresgästföreningen är temperaturen i Botkyrka­­­byggens lägenheter inställd på 20 grader. Tycker du att 20 grader är för kallt? Tänk då på att det skulle kosta flera miljoner kronor om året bara för att höja värmen en enda grad i alla lägen­heter. En ökning som förstås också skulle visa sig på din hyra.

Om du tycker att det är för kallt i lägenheten

  1. Kontrollera samtliga punkter ovan.
  2. Mät temperaturen i lägenheten innan du gör en felanmälan. Vi behöver veta hur många grader du har hemma för att kunna bestämma vilka åtgärder som ska vidtas. Placera en termometer en meter från en yttervägg och en meter upp från golvet för att mäta temperaturen.
  3. Vänta i minst två dagar vid väderomslag. Vid snabba väderomslag tar det ett tag innan värmesystemet hinner anpassa sig. Ge värmen lite tid att hinna fram!


Kontakta felanmälan om temperaturen efter mätning är lägre än 20 grader. Ring 08-530 694 90 eller gör en felanmälan på Mina sidor.