Hållbarhetsarbete hos Botkyrkabyggen

Trädkronor och himmel som bildar ett hjärta.

”Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.” 
FN:s definition av hållbar utveckling

FN:s definition av hållbarhet är även Botkyrka­byggens. Det förpliktigar. Att arbeta för hållbarhet i Bot­kyrkabyggen är inget sidouppdrag. Det är uppdraget och det vägleder oss i beslut som tas på strategisk nivå och i den dagliga förvaltningen.

Begreppet hållbarhet innefattar social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Utan en ekonomisk hållbarhet skulle vi inte klara av att bidra så mycket som vi gör till social och miljömässig hållbarhet.

Ekonomisk hållbarhet, vi värnar om företagets välstånd

Vi värnar om företagets välstånd vilket betyder långsiktig stabil ekonomi som gör det möjligt för en framtida hållbar fortlevnad. Vi tryggar vår finansiella ställning med målsättningen att skapa långsiktig lönsamhet och tillväxt så att företagets stabilitet säkras. Välståndet leder dessutom till att vi får investeringskraft i hållbar utveckling och samhällsbyggande.

Klimat- och miljömässig hållbarhet, vi värnar om planeten

Vi värnar om planeten vilket betyder att vår verksamhet bedrivs på ett sådant sätt att vi minimerar vår negativa påverkan på planeten och dess naturresurser. Vi sätter fokus på att bekämpa klimatförändringen samt involvera våra hyresgäster i arbetet.

Social hållbarhet, vi värnar om människorna

Vi värnar om människorna vilket betyder att vi verkar för mångfald, jämställdhet, inkludering och delaktighet där vi inte lämnar någon utanför och säkrar att verksamheten och samhället hålls samman.

Botkyrkabyggen och Agenda 2030

Botkyrkabyggens hållbarhetsarbete är kopplat till Agenda 2030 och FN:s globala mål. Globala målen – För hållbar utveckling (globalamalen.se)

Ett ständigt återkommande tema är begreppet tillsammans, det är centralt i både Agenda 2030 och Botkyrkabyggens hållbarhetsarbete. Vi gör detta tillsammans med er, våra hyresgäster, Botkyrka kommun, föreningar, samarbetspartners och andra som på något sätt kan bidra till en hållbar framtid i våra områden.

Nedan ser du några exempel på hur Botkyrkabyggen arbetar med de globala målen.

FNs globala mål nr 5

FNs globala mål nr 10

 

Vi anställer kvinnor som bor i våra områden och är långt ifrån arbetsmarknaden genom Qvinna i Botkyrka.

FNs globala mål nr 7

 

 

Vi äger ett vindkraftverk och har solceller på flera av våra tak och vi köper fossilfri el.

FNs globala mål nr 8

 

 

Vi samarbetar med Fair Play Bygg och genomför byggarbetsplatskontroller.

FNs globala mål nr 10

FNs globala mål nr 11

FNs globala mål nr 12

Vi genomför våra stambyten utan att byta ut köken vilket är bra både ur miljösynpunkt och socialt då det gör att vi inte behöver chockhöja hyrorna. 

FNs globala mål nr 13

 

 

Vi arbetar med att byta ut bolagets fossilbränsledrivna bilar till 2022.

FNs globala mål nr 15

 

 

Vi utbildar och uppmuntrar vi hyresgäster att odla på täppor och balkonger, och vi ska­par ängar med mat till viktiga pollinerare.

Vi skall ha rutiner som ser till att vi i samband med nybyggnation tar hänsyn till ekosystemtjänsterna på platsen och att vi i vår förvaltning tänker biologisk mångfald när vi planerar och planterar.


FNs globala mål nr 16

 

 

Vi samarbetar med kommunen, polisen och räddningstjänsten genom EST (Effektiv samordning för trygghet) för att öka tryggheten i våra områden.

FNs globala mål nr 10

FNs globala mål nr 16

FNs globala mål nr 17

Vi har skrivit två avtal om idéburet offentligt partnerskap för att stödja Botkyrkas unga och vi gjorde det tillsammans med kommunen, The Good Talents och Changers Hub. Syftet kan vi som bostadsbolag inte klara på egen hand: Att ta till vara unga vuxnas kunskap och engagemang för att skapa en god spiral av social hållbarhet i våra områden.

karta-globala-malen-logo-och-ikoner