Ibland blir det stopp i avloppet. Det kan bero på fett, hår och smuts men också för att något som inte hör hemma i avloppet ändå spolats ner där. Så här gör du om det blir stopp i avloppet:

Stopp i diskho eller tvättfat

På avloppsröret under tvättstället och under diskhon finns ett vattenlås som hindrar dålig lukt från att komma upp från avloppet. Ibland rinner det undan dåligt i diskhon eller tvättfatet. Då är det dags att rensa vattenlåset, något som du som hyresgäst själv har ansvar för att göra.

Så här rensar du vattenlåset

  1. Ställ en hink under vattenlåset innan du öppnar det så att inte vatten och smuts rinner ut på golvet.
  2. Skruva isär vattenlåset underifrån.
  3. Rengör vattenlåset, gärna med en flaskborste.
  4. Återmontera vattenlåset.
  5. Spola igenom med hett vatten.

Är du osäker på hur du skruvar isär vattenlåset - vänd dig till bovärden för en visning.

Tänk på att inte hälla ut olja i avloppet. Olja stelnar när den kyls ner och orsakar stopp i ledningarna. Små mängder frityr- och matolja slängs i den vanliga soppåsen. Större mängder hälls på flaska eller dunk och lämnas till närmaste återvinningscentral.

Stopp i golvbrunnen

Golvbrunnen i badrummet behöver rengöras med jämna mellanrum. Där samlas hår, hudavlagringar och tvålrester som med tiden ger dålig lukt och kan orsaka stopp i avloppet.

Så här gör du rent golvbrunnen:

  1. Lyft gallret som täcker golvbrunnen.
  2. Ta bort håravfall och annat.
  3. Spola med handduschen och torka av.
  4. Sätt tillbaka gallret.
  5. Släng det du har rensat bort i soporna.

Stopp i toalett

Många spolar ner sådant som inte hör hemma i toaletten. Detta kan orsaka stopp. Det enda du får spola ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper. Förutom att orsaka stopp finns det en hel del saker som reningsverket inte klarar av att ta hand om. Dessa saker hamnar så småningom i naturen.

Fem saker du absolut inte ska spola ner i toaletten är:

  • Snus och fimpar
  • Aceton och andra lösningsmedel
  • Färg
  • Damm
  • Läkemedel

Tänk på att aldrig använda kemiska preparat, som kaustiksoda, för att rengöra avloppet. Stopp som du inte kan åtgärda själv felanmäler du till kundservice på telefon 08-530 694 90 eller via Mina sidor.