Städa behöver vi alla göra regelbundet hemma. För att inte förstöra något så är det viktigt att använda rätt rengöringsmedel och rätt redskap på rätt plats. Här får du tips och råd om vad som kan vara bra att tänka på när du gör rent i din bostad.

Frosta av och gör rent kyl och frys

Kyl och frys behöver rengöras ibland. Minst en gång per år bör du dammsuga baksidan annars finns risken att damm täpper till ventilationen på baksidan av kylskåpet, vilket gör att den förbrukar mer el och risken för brand ökar.

Frosta av kylskåp och frys regelbundet, om de inte är självavfrostande. Låt isen tina av sig själv. Använd inga vassa föremål för att hacka bort is när du frostar av frysen. För att påskynda avfrostningen kan man istället ställa in en kastrull med hett vatten i frysskåpet.

Samla smältvattnet i ett kärl för att förhindra att vattnet rinner ut på golvet. Avfrostade kyl- och frysskåp förbrukar mindre el. Om du är osäker på hur du gör kan du vända dig till din bovärd. Bovärden vet också om skåpen i din bostad är självavfrostande.

Behöver du mer information om just din kyl eller frys? Bra information finns ofta på tillverkarens hemsida, där du söker på modellnumnret. Modellnumret hittar du på en klisterlapp inne i kylen/frysen.

kyl-frys-koder

Länk till Cylinda  

Länk till Electrolux

Gör rent bakom spisen

Rengör regelbundet bakom spisen. Den har hjul baktill och dras enkelt ut om du lyfter den i framkant.

Gör rent köksfläkten

Rengör fettfiltret i fläkten minst en gång i månaden genom att diska det i ljummet vatten och milt diskmedel. Har du kolfilterfläkt måste filtret bytas varje år för att fläkten ska vara effektiv. Öppna inte köksfönstret för att vädra ut matos när du lagar mat. Då fungerar inte fläkten som den ska, utan matoset sprids i lägenheten i stället. Öppna ett fönster i ett annat rum så hjälper du ventilationen att fungera bättre.

Rengör köksluckor och lådfronter

När du ska göra rent köksluckor och lådfronter, använd en mjuk trasa som är lätt fuktad med ljummet vatten. Om det behövs kan ett milt rengöringsmedel användas, eftertorka med en fuktig ren och mjuk trasa. Torka torrt när du är klar med rengöringen. Tänk på att inte använda exempelvis grova eller repande rengöringssvampar, stålull, borstar eller liknande.

Rengör väggar

Kaklade väggar

Kakel rengörs i första hand med vatten eller med ett neutralt allrengöringsmedel som till exempel såpa. Kalkavlagringar kan tas bort med ett svagt surt rengöringsmedel som till exempel ättika, det finns att köpa i mataffären. Blöt fogarna med vatten före rengöring och skölj med vatten efteråt och torka med mjuk svamp eller trasa.

Viktigt: Använd aldrig syror med klorhaltiga rengöringsmedel som till exempel toalettrengöringsmedel på kakel.

Målade väggar

Målade väggar kan torkas av med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel.

Vägg med våtrumsmatta

Det räcker oftast att torka av en vägg som är klädd med våtrumsmatta med en fuktig duk eller svamp. Om det behövs kan du tillsätta en neutralt rengöringsmedel som exempelvis handdiskmedel i vattnet. För att undvika kalkavlagringar är det bra om du med jämna mellanrum gör rent utsatta väggar som exempelvis i duschen, vid badkaret och vid tvättstället.

Rengöring golv

Olika typer av golv kräver olika typer av städsätt. Är du osäker på vilken typ av golv som finns i din bostad, prata med din bovärd. Oavsett vilken typ av golv du har är det viktigt att avlägsna fläckar så fort som möjligt. Helst innan de hunnit torka in.

Parkettgolv

Ett parkettgolv är gjort av trä som är ett levande material. Parkettgolven i våra bostäder är lackade. Så här tar du hand om ditt parkettgolv:

  • Skydda golvet mot vätskor. Råkar du spilla, var noga med att torka upp med en gång. Annars skadas golvet.
  • När du städar, dammsug först golvet för att få bort synlig smuts som smulor och sandkorn. Behöver golvet torkas av använder du en hårt urvriden mopp. Det räcker med vatten men du kan tillsätta ett par droppar av ett milt rengöringsmedel som exempelvis handdiskmedel utan ammoniak. Vattnet får inte vara hett.
  • Tänk också på att sätta möbeltassar på dina möbler så undviker du att repa golvet och det håller sig fint längre.

Linoleumgolv

Rengör i första hand ditt linoleumgolv genom att dammsuga eller sopa det för att avlägsna smuts. Behöver golvet torkas av använd en mopp och lite vatten där du tillsatt ett neutralt rengöringsmedel. Det är viktigt att du inte använder hett vatten, starkt alkaliska rengöringsmedel eller starka lösningsmedel.

Plastmatta

Dammsug, sopa eller torrmoppa golvet regelbundet för att får bort synlig smuts. Fint damm får du bort genom att torka av golvet med en fuktig mopp eller trasa. Då och då kan du tvätta golvet med vatten tillsatt med ett neutralt rengöringsmedel.

Våtrumsmatta

Rengör våtrumsmattan med vatten, eventuellt tillsatt med ett neutralt rengöringsmedel, som exempelvis handdiskmedel eller såpa. Eftertorka med rent vatten. Du kan använda en fuktig mopp eller trasa. Använd aldrig repande skurmedel eller borstar.

Det är viktigt att vatten inte blir stående på våtrumsmattan. Använd en duschraka eller en fönsterskrapa för att föra ner vattnet i golvbrunnen.

Viktigt: En duschraka eller fönsterskrapa får inte förvaras så att gummit har direkt kontakt med våtrumsmattan eftersom detta kan orsaka fläckar.

Klinker

Klinkers rengörs på samma sätt som kakel.

Rengör handfat, toalett och badkar

Rengör handfat, toalett och badkar ofta. Använd vanligt rengöringsmedel som till exempel såpa. Du skall använda en mjuk svamp eller borste inte vassa saker som grön fibersvamp eller stålull. Använd inte heller starka syror eller kaustiksoda.