Botkyrkabyggens historia
På 1950-talet då Botkyrkabyggen bildades var Botkyrka fortfarande till största delen en landsbygdskommun med skog, åkrar och ängar. Allt startade då kommunen byggde några flerfamiljshus i Segersjö.
1949
Botkyrka kommun börjar bygga de första moderna flerbostadshusen i Segersjö. Det är huvudsakligen trevåningshus utan hiss, men på Kyrkvärdsvägen 23 byggs några år senare ett åttavåningshus.
Vinter i Segersjö på 1950-talet.
1956
Kommunen planerar för att bygga flerbostadshus även i Tuna och beslutar att bilda ett bostadsbolag för att ta hand om fortsatt utbyggnad.
1957
Kungliga Patent- och registreringsverket godkänner registreringen av AB Botkyrkabyggen den 1 april. Samma dag flyttar de första hyresgästerna in i höghuset i Segersjö. Det har hiss! Traktens ungar vallfärdar till 23:an för att provåka denna märkliga modernitet.
1958-1963
Tuna-området byggs ut med 924 lägenheter.
1961-1971
Tumba centrum byggs, 447 lägenheter samt butikslokaler och sociala inrättningar.
1966-1972
Miljonprogrammets första stora bostadsprojekt i Botkyrka blir Storvreten. Totalt byggs 2 130 lägenheter i området under de här åren.
1970-1975
Norra Botkyrka bebyggs med omkring 10 000 lägenheter i Alby, Fittja, Hallunda och Norsborg. Stockholms stad äger stora markområden i norra Botkyrka och Stockholmsägda Svenska Bostäder tar hand om exploateringen i Norsborg. Ett annat Stockholmsbolag, Familjebostäder, köper husen i Fittja av en privat byggmästare, medan Botkyrkabyggen svarar för utbyggnaden i Alby. När norra Botkyrka är till hälften färdigbyggt börjar efterfrågan på bostäder minska.
Här pågår arbetet med att bygga tunnelbanestation i Alby. I bakgrunden syns höghusen på Albyvägen.
1975-1977
Omkring 1 000 lägenheter byggs i Eriksberg.
1976-1984
Botkyrkabyggen hamnar i ekonomisk kris och hotas av konkurs på grund av bland annat outhyrda lägenheter. Regeringen skjuter till pengar och Stockholms kommun stödköper aktier i Botkyrkabyggen. Ekonomin stabiliseras.
1985
Botkyrkabyggen köper husen i Fittja och Norsborg. Bolaget får över en natt mer än dubbelt så många lägenheter som tidigare.
1987
Botkyrka kommun köper tillbaka de aktier som Stockholms kommun stödköpte när Botkyrkabyggen hotades av konkurs. Bolaget blir helägt av Botkyrka kommun.
1989-1993
Inga fler nya bostadsområden kommer till. Men i södra Botkyrka byggs nästan 500 hus som kompletterar den befintliga bebyggelsen, till exempel radhuslägenheterna i Tullinge.
Dessutom satsar företaget på ombyggnader och renoveringar. Boinflytandet utvecklas, bland annat startar ett boråd i Norsborg och ett förvaltningsråd på Albyberget.
1995-1996
Ett omfattande miljöarbete med information och utbildning genomförs. Den första miljögården med plats för källsortering invigs.
1997
Botkyrkabyggen fyller 40 år och nära 5 000 hyresgäster med familjer deltar i firandet i Hågelbyparken. Alby Centrum fyller 25 år och firar med uppträdande av lokala stjärnor som Alby Fejmare och Latin Kings.
1997-2000
Ny organisation införs med husvärdar som ansvarar för var sitt område och utgår från lokaler ute i bostadsområdena. Ökat stöd till social verksamhet i bostadsområdena. Sommaraktiviteter för barn och ungdomar, till exempel dagläger på Lida, fotbollsskola samt öppethållande av fritidsgårdar och parklekar. Ökat inslag av självförvaltning.
2001-2003
Vitaliserat Boinflytande, ViBo, startar som ett treårigt samarbetsprojekt mellan Botkyrkabyggen och Hyresgäst-föreningen. Efter projekttiden övergår ViBo till att bli en del av det löpande utvecklingsarbetet.
Med stöd från Botkyrkabyggen startar en grupp Fittjaungdomar Fittja Drift och underhåll AB. I Fittja byggs också en sopsugsanläggning om till Ungdomens Hus.
Botkyrkabyggen köper in tio tjänstecyklar för att minska bil- och mopedåkandet i företaget.
2003
Botkyrkabyggen vinner den svenska finalen i tävlingen Bästa arbetsplats för livslångt lärande och får en silvermedalj i Europafinalen.
2004
För andra året i rad utses Botkyrkabyggen till Sveriges bästa arbetsplats för livslångt lärande. Botkyrkabyggen har inte producerat nya bostäder på över tio år men börjar nu planera för en viss nybyggnation.
2005
Botkyrkabyggen sluter ett 5-årigt samarbetsavtal med Skanska om nyproduktion av ett 50-tal nya hyreslägenheter om året. Botkyrkabyggen köper också ett hus med 49 lägenheter i det nya bostadsområdet Tumba Park. Arbetet med Alby 2020, en vision av framtidens Alby, inleds. De första markbehållarna, molokerna för hushållssopor grävs ner.
2006
Husvärdarna specialiserar sig och blir antingen bovärdar, miljövärdar eller reparatörer. De första hyresgästerna flyttar in i det nya huset i Tumba Park. Därmed utökas för första gången på mer än tio år Botkyrkabyggens lägenhetsbestånd. Under hösten påbörjas markarbetena för ett nytt höghus i Segersjö. Det blir inflyttningsklart november 2007 - 50 år efter att det första höghuset i Segersjö stod klart.
2009
I Riksten, Tullinge, har nio hus med sammanlagt 50 lägenheter nyproducerats. Ytterligare nyproduktion påbörjas i Tullingeberg med 85 lägenheter fördelade på tre byggnader.
2010-2011
I Alby byggs tio lägenheter om till etagelägenheter genom att en ny modul lyfts på plats på taken. De befintliga lägenheterna på 92 kvm har utökats med en övervåning på 23 kvm samt en terrass om ca 30 kvm i söder- eller västerläge.
En etagemodul lyfts på plats i Alby Etage, vilket omvandlar lägenheten till en femrummare med takterrass.
Nyproduktion av 85 lägenheter i Tullingeberg, fördelade på tre byggnader, samt i Norrhagen, Tullinge, i fem byggnader med 53 lägenheter. I Norrhagen byggs så kallade lågenergihus, med en energianvändning på max 60 kWh per kvadratmeter och år. Samtliga lägenheter förses med utrustning för individuell mätning av varmvatten och el.
Ett vindkraftverk har förvärvats i Hedboberget utanför Rättvik. Vindkraftverket har en effekt på 2 MW med en beräknad elproduktion på 5,7 GWH. Avsikten är att elproduktionen ska kunna svara för en viss del av den el som förbrukas i bolagets egna allmänna utrymmen, som tvättstugor, hissar, belysning på gårdar och parkeringsplatser. Totalt beräknas vindkraftverket stå för ca 20 % av den totala elförbrukningen.
2013
Den största försäljningen av fastigheter i Botkyrkabyggens historia genomförs, då 1300 lägenheter på Albyberget övertas av Mitt Alby. Därmed stärks Botkyrkabyggens ekonomi inför kommande renoveringar.
2014
Andelsägarmetoden införs i två fastigheter på Eriksbergsåsen. 43 hushåll betalar för en andel i fastigheten och blir därmed ansvariga för sina lägenheter gällande det inre lägenhetsunderhållet.
Det stora renoveringsprogrammet inleds med ett pilotprojekt i Storvreten.
2016
Botkyrkabyggen färdigställer 74 nya ungdomsbostäder i Storvreten och Tuna, med gångavstånd till Tumba centrum. Ungdomsbostäderna byggs med färdiga lägenhetsmoduler och hyrs ut i max fyra år till ungdomar mellan 18 och 25 år.
Arkitektskiss över de gröna husen med ungdomsbostäder.
2017
72 nya lägenheter blir under hösten inflyttningsklara i Riksten Friluftsstad i Tullinge.
2018-2023
Botkyrkabyggens stambyten har tagit fart ordentligt. Efter de inledande pilotprojekten har nu sammanlagt 2600 lägenheter i Fittja, Storvreten och Alby fått ny el, nya rör och ledningar samt helt nya badrum – allt utfört med en strategi som tar hänsyn till de boendes ekonomi och värnar om miljön.
2024
Den sista fossilbränsledrivna bilen som använts i verksamheten säljs. Numera har Botkyrkabyggen endast fossilfria bilar i hela verksamheten.
En nutida fastighetsvärd med sin eldrivna arbetsbil i Segersjö. Jämför gärna med bilden från 1950-talet överst!
Mer om vår historia
I samband med Botkyrkabyggens 60-årsjubileum 2017 gav vi ut en jubileumstidning där du kan följa Botkyrkabyggens historia.