Välkommen hem till Botkyrkabyggen i Alby 2022 2
Rinner vattnet undan långsamt i handfatet? Det åtgärdar du genom att själv rensa vattenlåset under handfatet.
10 saker att kontrollera innan du ringer felanmälan
Vissa saker som behöver åtgärdas i din bostad hjälper Botkyrkabyggen till med. Andra ansvarar du själv för. Du som är äldre eller har en funktionsvariation kan få hjälp med enklare saker av Botkyrkafixaren. På Botkyrka kommuns hemsida kan du läsa mer om tjänsten.
Här kan du läsa om tio vanliga problem som du själv kan prova att åtgärda innan du kontaktar felanmälan.
- Vattnet rinner långsamt i handfatet
Rensa vattenlåset under handfatet. - Det luktar illa/rinner långsamt i duschen/badkaret
Rensa golvbrunnen och se till att vattenlåset är rätt monterat. - Toaletten slutar inte rinna efter spolningen
Testa att trycka på spolknappen några extra gånger. - Köksfläkten fungerar dåligt
Ta ut filtret och diska det. Har du en kolfilterfläkt byter du till ett nytt kolfilter. - Kylskåpet är för varmt/kallt
Kontrollera att du inte har råkat komma åt reglaget. - Det rinner vatten i kylskåpet
Kontrollera att avrinningshålet inte är tilltäppt. - Lampan över diskbänken blinkar/fungerar inte
Byt lysrör och glimtändare. - Lampan i ugnen fungerar inte
Byt lampa. - Strömmen har gått i delar av lägenheten
Kontrollera säkringsskåpet och byt ut trasiga säkringar alternativt fäll upp automatsäkringar. - Det är helt strömlöst i lägenheten
Kontrollera att du har ett giltigt avtal med Vattenfall. Om du har det, besök Vattenfalls hemsida för information om driftstörningar.
När vädret tillåter är det härligt att vara ute och grilla. Men med eld kommer alltid en brandrisk. Se till att du grillar på ett säkert sätt.
Grilla säkert i sommar
Under sommaren brukar grilldoften sprida sig över våra områden. Men om
du ska grilla finns det några viktiga saker att tänka på:
- Med eld kommer alltid en brandrisk. Använd i första hand de iordningställda grillplatserna som finns på våra gårdar.
- Det är viktigt att alltid ha ett kärl med vatten bredvid grillen så att du kan släcka om det skulle börja brinna.
- Se till att elden är släckt när du grillat klart.
- En vuxen ska alltid närvara och ha ansvar vid grillning.
- Tänk på att råttor gillar sopor, så städa efter dig när du grillat klart.
Om du vill grilla på balkongen eller uteplatsen är det av brandsäkerhetsskäl endast tillåtet att använda elgrill.
Att mata fåglar tycker många är trevligt, men tänk på att mat som lockar till sig fåglar även drar till sig råttor. Råttor är skadedjur som vi inte vill ha i närheten av våra bostäder. De är duktiga på att klättra och hoppa och kan enkelt komma åt maten även om du hängt upp den i ett träd eller lagt den i ett fågelbord. Mata därför inte fåglar i bostadsområdet.
Var också noga med sopor och annat skräp. Lämna inget på marken utan använd de papperskorgar och soptunnor som fi nns i området. Det är extra viktigt nu när sommaren är här och många grillar eller har picknick i närheten av våra hus. Tack för att du hjälper till i kampen mot råttorna!
Renovering av fasader
I början av april påbörjades renoveringen av fasaderna på Albyvägen 12 och 14. Husens fasader tvättas, lagas och putsas om. Balkongernas insida och tak målas.
Under tiden som renoveringen pågår kommer bullerarbeten som kan vara störande för stora delar av Alby att förekomma. Arbetet beräknas vara klart i slutet av oktober.
Såg du påskharen i Alby?
På skärtorsdagen den 14 april kunde den som hade ögonen med sig skymta påskharen som skuttade runt i Alby och delade ut godis till barnen. Och på Botkyrkabyggens Instagram delade vi med oss av tips på hållbart påskpyssel under påsklovet.
Du följer väl @botkyrkabyggen? Där delar vi med oss om vad som händer i våra områden samt om sådant som kan vara bra att veta för dig som bor i våra hus.
Upprustning av tvättstugor
I år kommer tvättstugorna på Lagman Lekares väg 1, 7, 9 och 15 samt Alhagsvägen 62 att rustas upp. Vi målar och sätter nytt kakel och klinker på väggar och golv. Belysningen byts ut liksom tvättmaskiner, torktumlare med mera. De nya maskinerna är mer energisnåla och förbrukar mindre vatten än de gamla.
Du kan också hjälpa miljön genom att till exempel tvätta i kallare temperaturer, byta ut tvättpulvret mot fl ytande tvättmedel och att alltid köra fulla maskiner.
Tillsammans mot råttorna
Tyvärr trivs råttorna där vi människor bor. Sopor som inte hanteras på rätt sätt och mat som läggs ut till fåglarna drar till sig råttor och ökar problemet. I år kommer fasaderna på Lagman Lekares väg 29-39, 41-45 och 49-51 råttsäkras för att minska risken att de tar sig in i husen.
Viktigt att delta i bomötet
Under våren har bomöten hållits i våra områden. Nytt för i år är att vi tillsammans med inbjudan även gav dig möjlighet att svara på frågor om vad du ville att vi skulle ta upp på bomötet samt vad Boendekraftspengarna skulle användas till. Bomöten hålls två gånger per år. Det är viktigt att så många som möjligt deltar i dessa möten då de är bra tillfällen för dig som hyresgäst att göra din röst hörd och komma med förbättringsförslag och synpunkter.
Kul på lovet i sommar
Sommarlovet är här och liksom förra året arrangerar Botkyrkabyggen Kul på lovet där vi bjuder på massor av roliga sommarlovsaktiviteter för barn och unga. I aktivitetskalendern på www.botkyrkabyggen.se/aktiviteter hittar du mer information om aktiviteterna och hur du anmäler dig.
Så sorterar du matavfallet
I genomsnitt slänger vi i Sverige 70 kilo matavfall per person och år. Genom att sortera ut matavfallet bidrar vi till ett mer hållbart samhälle. När matavfallet samlats in omvandlas det till biogas och biogödsel. Under 2022 kommer vi att börja med matavfallsinsamling i Alby. Men vad är det egentligen som vi ska slänga i de bruna påsarna? Rester av mat så som kött, fisk, skaldjur, potatis, bröd med mera slänger du i matavfallspåsen liksom teblad och -påsar, kaffesump och -filter samt hushållspapper och servetter. Saker du däremot inte ska sortera ut tillsammans med matavfallet är sådant som snus, cigaretter, kattsand, blomjord och krukväxter, blöjor och bindor, damm och dammsugarpåsar med mera. Läs mer på www.srvatervinning.se.
Så får du svalka i sommar
Under varma soliga dagar blir det även varmt inomhus. Det finns flera saker du själv kan göra för ett svalare inomhusklimat.
- Dra ner persiennerna och dra för gardinerna under dagen.
- Öppna fönstren på kvällen.
- Använd en fläkt.
- Stäng av dator, TV och andra elektriska apparater som utstrålar värme.
- Duscha och se till att få i dig tillräckligt med vätska.