Vill du överlåta din lägenhet måste ansökan om överlåtelse lämnas in till och bli godkänd av Botkyrkabyggen innan du som överlåter kan söka en ny bostad hos oss. Söker du bostad innan ansökan lämnats in kommer ditt avtal sägas upp i samband med att du får en ny lägenhet. Ansökan om överlåtelse görs med särskild blankett (se länk längre ned på sidan) och skickas tillsammans med bilagor via post till Botkyrkabyggen eller via e-post till boservice@botkyrkabyggen.se. Handläggningstiden är ca 1 månad. En förutsättning för att vi ska kunna handlägga din ansökan är att den är komplett. Om det saknas bilagor i ansökan kommer ärendet att avskrivas. Se därför till att du har både blankett och bilagor klara innan du skickar in din ansökan.

Observera att vid överlåtelse av hyreskontrakt nollställs köpoängen för den hyresgäst som avstår sin del av kontraktet. Detta eftersom ett kontrakt inte kan delas upp och bli två.

Kontraktet för den nya hyresgästen går också automatiskt över till behovsanpassat lägenhetsunderhåll, detta gäller även om det gamla kontraktet hade valfritt lägenhetsunderhåll.

När har jag rätt att överlåta min bostad?

Grundprincipen enligt § 33-34 Hyreslagen är att hyresvärden måste godkänna att hyresrätten till en bostad överlåts. En förutsättning för överlåtelse är att den du önskar överlåta till är närstående till dig och att ni har sammanbott varaktigt. Enligt praxis krävs ca 3 års sammanboende för att det ska räknas som varaktigt. Vid dödsfall kan överlåtelse godkännas även vid kortare sammanboende.

  • Vid överlåtelse till make/maka eller sambo är en förutsättning att makarna verkligen bott tillsammans i bostaden och att det finns ett beslut om äktenskapsskillnad eller ett skriftligt bodelningsavtal. För att räknas som sambor krävs att de boende är ogifta och lever tillsammans under äktenskapsliknande former.
  • Överlåtelse till närstående kan ske om övertagaren varaktigt sammanbott med hyresgästen och de har brukat hela bostaden tillsammans. Överlåtelse kan inte ske till en person som är inneboende.

Botkyrkabyggen ska även skäligen nöja sig med förändringen för att lämna tillstånd till överlåtelsen, vilket innebär att den som vill ta över bostaden ska uppfylla kraven Botkyrkabyggen ställer vid prövningen av nya hyresgäster.

En förutsättning för att överlåtelse ska kunna ske är att den som ska överta lägenheten har tillräckliga inkomster så att hyran kan betalas och att det inte har varit några störningar eller andra problem kopplade till boendet.

Vid överlåtelse övertas bostaden i befintligt skick.

Om överlåtelsen inte godkänns

Skulle vi inte godkänna överlåtelsen, kan du vända dig till Hyresnämnden för prövning av beslutet. Hyresnämndens beslut kan inte överklagas.

Bilagor

Länkar

Blankett för ansökan om överlåtelse

Blankett för ansökan om överlåtelse dödsbo

Fullmakt för dödsbo

Detta säger Hyreslagen om överlåtelse av bostad Kap. 12 §33-34 Hyreslagen