Välkommen hem till Botkyrkabyggen i Storvreten 2024 2

Husfasad på Passvägen 1-15 och tillhörande lekplats med gungor, och klätterställning

Fler än 1000 lägenheter i Storvreten renoverade med omtanke 

I Storvreten har nu över 1000 lägenheter genomgått stambyten. Lägenheterna renoveras varsamt, och bara det som verkligen behöver bytas ut, som avloppsrör, badrum och elledningar, ersätts med nya material. Strategin tar hänsyn till de boendes ekonomi och värnar om miljön.

– Det finns ingen anledning att slänga ut ett kök från 1970-talet som fortfarande fungerar. Däremot kan hyresgästen efter stambytet beställa tillval, till exempel målning av köksluckorna, säger Fredrik Vitrera Luiga, tf vd för Botkyrkabyggen.Totalt har över 2 600 av Botkyrkabyggens lägenheter renoverats enligt detta koncept de senaste sju åren. Trots kostnadsökningar och stigande räntor under de senaste året har stambytena kunnat fortsätta i Storvreten, men i något långsammare takt.

 Vi är måna om att hålla nere projektens omfattning och gör bara det som verkligen behövs i samband med stambytet. Det ger en lägre hyreshöjning för hyresgästen, vilket gör att de allra flesta väljer att bo kvar både under och efter stambytet. En framgångsfaktor är också att vi tidigt kom överens med Hyresgästföreningen om ett avtal, så att alla parter vet i förväg vad som ska göras och hur stor hyreshöjningen blir, säger Fredrik Vitrera Luiga.

En biodlare i vit dräkt står och jobbar vid en bikupa

Bi-ambassadörerna är igång

I maj träffades bi-ambassadörerna och Botkyrkabyggens biodlare Katja för att börja arbetet tillsammans. Det blev en härlig fika i majsolen med mycket prat om både bin och området. Kicki är en av de nya bi-ambassadörerna som var med på träffen. Hon fick ta på sig den skyddande overallen och gå in till bina.

– Jag såg ut som en astronaut och kände mig modig, säger Kicki.

Tillsammans med Botkyrkabyggens fastighetsvärd kommer bi-ambassa­dörerna återuppliva en äng vid Branta backen och dessutom se till att det planteras blommor i odlingslådorna vid bigården. Det finns fortfarande möj­lighet för dig som är hyresgäst att engagera dig som bi-ambassadör. Om du är nyfiken på att vara med så kan du scanna qr-koden för att läsa mer eller kontakta Katja direkt på 070-935 98 25 eller katja@bi-snack.se.

En person sätter en grön tratt i en plastflaska halvfylld med matolja.

Ny lag om matfett i avlopp

 Visste du att det sedan den 1 januari 2024 är förbjudet att hälla matfett som smör och matolja i avloppet? Fettet kan fastna i avloppsrör och vattenlås och göra så att det blir stopp i rören. Därför ska du inte skölja ur rester av fett från grytor och stekpannor så att det hamnar i avloppet. Torka i stället upp fettet med lite papper. Sen lägger du det i matavfallspåsen eller påsen för restavfall. Har du frityrolja eller annat matfett i större mängd häller du det i en plastbehållare. Skriv på behållaren vad den innehåller och lämna till återvinningscentralen. Det finns speciella trattar som du kan använda för att slippa kladd. De finns att hämta på Botkyrka kommuns medborgarkontor.

Tre sopkärl i ett grovsoprum med vita väggar

Grovsoprum och garage Hålvägen

Arbetet med att sanera grovsoprummet på Hålvägen 20 efter branden blev klar under mars månad och du kan nu använda det som vanligt igen. Garaget på Hålvägen 2 som även det varit utsatt för brand är återställt och taget i bruk sedan början av maj. Stort tack för ert tålamod under tiden som arbetet pågått.

Tre grillspett med grönsaker ligger på ett grillgaller

Grilla säkert i sommar

Visst är det härligt att grilla med familj och vänner en varm sommarkväll. Men tänk på säkerheten när du grillar, använd i första hand de grillplatser som finns på våra gårdar. Ha också en behållare med vatten bredvid grillen så att du kan släcka om det börjar brinna. Och släck elden när du grillat klart. Tänk på att en vuxen ska alltid närvara och ha ansvar vid grillning. När du är klar, städa efter dig så slipper vi råttorna. Vill du grilla på balkongen är det elgrill som gäller.

Ung fotbollsspelare med långt hår uppsatt i en toffs. Spelaren är iklädd blå tröja med nummer 16 på ryggen och håller i en fotboll ovanför huvudet, redo att kasta inkast.

Kul på lovet för barn och unga

Den blomstertid nu kommer har sjungits och nu hägrar ett långt härligt sommarlov för alla skolbarn och skolungdomar i Botkyrka. Under lovet erbjuder vi som vanligt tillsammans med en mängd föreningar i kommunen gratisaktiviteter under konceptet Kul på lovet. I Storvreten kan du spela fotboll med både Botkyrka Academy FC och IFK Tumba Fotboll. Självklart kan du som bor i Storvreten även delta i de aktiviteter som arrangeras i våra andra områden.

Här hittar du våra aktiviteter

Hjälp oss hålla råttorna borta

Råttor är ett stort problem i många av våra områden. För att minska beståndet behöver vi hjälp av er hyresgäster. Tänk på att inte mata fåglar i närheten av våra hus då detta lockar till sig råttor. Det är också viktigt att vi hjälps åt att hålla rent och slänga skräp där det hör hemma: i papperskorgar och sopkärl. Ställ inga sopor på marken!

Detta behöver du själv köpa

Vissa saker till din lägenhet som till exempel brandvarnare tillhandahåller Botkyrkabyggen. Andra saker behöver du själv köpa. Det gäller exempelvis:

  • lampor till armaturer
  • toalettsits
  • kolfilter till fläkten (om du har en kolfilterfläkt annars diskar du fettfiltret)
  • lampa till fläkt och ugn
  • lampa till kylskåp
  • lysrör och glimtändare

100 ungdomar arbetar hos oss

Nu är årets första sommarungdomar på plats. I år tar vi emot 100 personer som får möjlighet att skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet. De arbetar med fastighets och markskötsel, till exempel plantering i rabatter, renhållning och målning. Uttagningen till sommarjobb sker i samarbete med Botkyrka kommun.

Lämna kvar städmaterielet i tvättstugan

I våra gemensamma tvättstugor finns städmateriel som disktrasa, borste till torktumlare samt sopborste och -skyffel. De finns där för att du ska kunna städa tvättstugan efter avslutat tvättpass. Du får INTE ta med dig dessa hem! Tänk på att det i slutändan är du som hyresgäst som betalar för de ökade kostnader det medför med städmateriel som försvinner.

Qvinna i Botkyrka städar alla våra tvättstugor en gång per vecka. De ser då även till att ersätta saknat eller trasigt städmateriel. Du behöver alltså inte felanmäla om det skulle saknas i tvättstugan.

Du vet väl om att du hittar information om hemberedskap på webben?

Vecka 39 är det dags för den årligen återkommande beredskapsveckan. Årets tema är ”Sätt igång” som är en uppmaning till att vi alla ska se till att vara förberedda för en eventuell kris eller krig. I Sverige är vi skyldiga att klara oss själva i upp till en vecka utan samhällets hjälp. Det kallas för hemberedskap.

Mer om hemberedskap