Välkommen hem till Botkyrkabyggen i Storvreten 2023 3
Är det kallt i lägenheten? Börja med att kontrollera så att elementen är påslagna.
Så slipper du frysa i vinter
Hösten är här och temperaturen kryper nedåt. Så här års brukar vi få många samtal från er hyresgäster om att det är kallt i lägenheten.
Värmen i lägenheten styrs av utomhustemperaturen. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen. Det är viktigt att vara medveten om att systemet som reglererar temperaturen har en viss fördröjning. Därför kan det ta lite tid innan systemet hunnit ikapp.
Efter en överenskommelse med Hyresgästföreningen är temperaturen i Botkyrkabyggens lägenheter inställd på 20 grader (mitt i rummet). På elementen i din bostad finns temostatventiler som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner att det är 20 grader i rummet stängs vattenflödet i elementen av. Efter ett tag svalnar elementen till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementen är kalla, fast det är minusgrader ute. Om det blir kallare än 20 grader i rummet värms elementen upp på nytt.
Det finns saker du som hyresgäst kan tänka på om du tycker det är kallt:
- Kontrollera att elementen är påslagna.
- Ställ inget framför elementen som hindrar den varma luften att röra sig ut i rummet.
- Om du ska vädra, gör det snabbt och med korsdrag.
- Stäng inte fönsterventilerna, då fungerar inte ventilationssystemet som det ska.
- Har du en ventil ovanför spisen ska den bara vara öppen när du lagar mat.
Tillbaka till skolträdgården
Hösten är här och eleverna som under våren odlade i skolträdgården på Tumba bruksmuseum är tillbaka efter ett långt sommarlov. Trots att solen under en stor del av sommaren lyst med sin frånvaro har det växt så det knakar i landen. Grönkål, mangold och kålrot har samsats med kålrabbi, squash och majs.
I skolträdgården finns förutom odlingar även bikupor. Bina hjälper till att pollinera växterna så att skörden av grönsaker, bär och frukt ska bli större. Brukets honungsbin har varit flitiga trots tryckande värme och hällande regn. I början av sommaren skördades guldgul sommarhonung, en kontrast till den bärnstensfärgade sensommarhonungen. Skolträdgården är en del av utställningen Jordnära på Tumba bruksmuseum. Har du inte hunnit besöka den ännu? Ta chansen och gör det. Den har öppet fram till den 29 september 2024. Och du, det är fri entré!
Storvreten växer fram
Efter andra världskriget var bostadsbristen stor i Sverige. För att lösa problemet sattes målsättningen att en miljon bostäder skulle byggas mellan 1965 och 1974, det så kallade miljonprogrammet. Och de skulle gå snabbt att bygga. Botkyrkas första miljonprogramshus byggdes i Storvreten. Husen från den här tiden känner du enkelt igen på dess standardiserade arkitektur av raka huskroppar med släta fasader, platta tak och jämna sockellinje. Många av Botkyrkabyggens hus i Storvreten är av den här typen. De flesta av Botkyrkabyggens lägenheter i området är trerummare, det vill säga lägenheter med tre rum och kök.
Vi testar digitalt månadsbrev
Vi vill att du ska känna dig välinformerad om vad som händer i ditt bostadsområde. Från och med september får du som bor i Storvreten ett digitalt månadsbrev. Månadsbrevet publiceras på Mina sidor och du får en smspåminnelse om att logga in och läsa brevet. För dem som inte har möjlighet att läsa månadsbrevet digitalt finns det även att läsa i trapphuset.
Skörda, slunga, tappa
I augusti skördades och slungades honungen från våra fem bikupor i Storvreten. Därefter tappades den på glasburkar. Burkarna kommer vi att dela ut vid olika tillfällen under året till er hyresgäster. Cirka 60 kg guldgul honung har våra duktiga små kompisar producerat under sommaren. Är du intresserad av att veta mer om våra bin? Vi har pratat med biodlare Katja Göller som sköter om våra bin. Du kan se den filmen Bi-snack med Katja Göller och många fler på Botkyrkabyggens YouTube-kanal.
Återställning av förråd
På Hålvägen 14-18 fortsätter arbetet med att återställa förråden efter branden. Saneringen har dessvärre dragit ut på tiden då brandlukten biter sig fast ordentligt. Dessutom har noggranna utredningar krävts inför färdigställandet då utrymmet som förråden finns i även ska kunna användas som skyddsrum. Det är fortfarande ovisst när hyresgästerna kan använda förråden men vi arbetar för att bli klara så snart som möjligt. Vi är ledsna att det tagit sådant tid och tackar för ert tålamod.
100 ungdomar sommarjobbade
För många är sommarjobbet en viktig erfarenhet och inkörsport till arbetslivet. Därför är vi glada att ha kunnat erbjuda 100 ungdomar arbete hos Botkyrkabyggen uppdelat på tre perioder under sommaren. De har bland annat städat cykelförråd. Stort tack för ert fina arbete!
Så stoppar du skadedjuren
Skadedjur kan vara svåra att bli av med. Därför är det viktigt att se till att de inte alls kommer in i våra hem. Ta aldrig hem möbler och annat du hittat i våra grovsoprum. Var också noga att kontrollera sådant du köper begagnat. Då minskar du risken att du får in skadedjur i din bostad. Förvara heller aldrig din resväska öppen på golvet när du är ute och reser och ta inte in väskan direkt när du kommer hem utan låt den helst stå ute på exempelvis balkongen ett tag.
Om du drabbats av skadedjur
Om du fått skadedjur i din lägenhet (till exempel vägglöss och kackerlackor) är du enligt hyreslagen skyldig att anmäla detta. Botkyrkabyggen har avtal med Anticimex. De är experter på skadedjur och du får hjälp utan kostnad. Om du har bekymmer med skadedjur i lägenheten, kontakta Anticimex på telefon 075-245 10 00.
Min felanmälan har avslutats men ingenting har blivit åtgärdat. Varför?
Det kan bero på olika saker. Dels kan det vara så att det du skickat in till oss är något som inte ska felanmälas utan något du själv ska åtgärda som till exempel att skruva i en lös skruv eller byta en lampa. Men det vanligaste är att felanmälan är felaktigt ifylld eller att viktig information saknas. I meddelandet du får via e-post eller sms står en hänvisning om att läsa mer på Mina sidor. Logga in på Mina sidor och gå till Felanmälan. Klicka på det aktuella ärendet. Under Åtgärdsbeskrivning hittar du information om ditt ärende.
VIKTIGT! Är felet akut ska du alltid ringa till oss på 08-530 694 90. Vid akuta fel kan du ringa när som helst på dygnet.
Du vet väl om att du måste ha en hemförsäkring?
För att få hyra en bostad hos Botkyrkabyggen måste du ha en giltig hemförsäkring. Att inte ha det kan få katastrofala följder. Om du t.ex. drabbas av en brand i din lägenhet täcker hemförsäkringen kostnaden för att ersätta sakerna som fanns i lägenheten som kläder och möbler.
Hemförsäkringen täcker även kostnaden för att sanera lägenheten. Har du ingen försäkring blir du som hyresgäst personligen skyldig hyresvärden dessa pengar.