Välkommen hem till Botkyrkabyggen i Storvreten 2023 2

Ett glas med te på ett vitt balkongbord

Balkong och uteplats är ett härligt extrarum under årets varma dagar.

Trevligt på balkong och uteplats – för alla

Så fort solens strålar börjar värma blir balkong och uteplats till ett härligt extrarum. Men när vi bor många nära varandra behöver vi visa hänsyn och tänka på dem som bor bredvid, över och under oss.

Det går utmärkt att inreda både balkong och uteplats med textilier, belysning och möbler för att skapa ett mysigt rum. Däremot får du inte ändra utseendet på balkongen eller uteplatsen genom till- eller ombyggnad. Du får heller inte måla väggar, golv med mera.

Vi vill gärna att du odlar på balkongen, blomsterprakt skapar trivsel för alla som vistas i området. Men tänk på att av säkerhetsskäl placera balkonglådor på insidan av balkongräcket. På balkongen kan du inte bara odla blommor, utan även bärbuskar, grönsaker och annat ätbart. Ett tips är att odla i olika nivåer för att få plats med fler växter. När du vattnar, tänk på att se till att det inte rinner ner vatten och jord till grannen som bor under dig.

Balkong och uteplats är ett härligt extra rum under varma dagar. Ett perfekt ställe att samla familj och vänner för en trevlig måltid. Om du vill grilla är det elgrill som gäller. Annars finns grillplatser på många av våra gårdar att använda.

Att sitta och läsa en god bok eller ta en tupplur i solen är en lisa för själen. Vill du däremot röka behöver du tänka på att inte störa dina grannar. Personer som inte röker har rätt till rökfria miljöer. Tänk också på att inte slänga ut fimpar och annat skräp på marken.

Ett stort gult hus med en grusplan framför. Blå himmel och grönskande träd runt om.

Sommarlovstips

Under våren öppnade en ny utställning på Tumba bruksmuseum: Jordnära – självhushållare då och nu. Utställningen är en historisk tidsresa som tar avstamp i livet på Tumba bruk vid början av 1800-talet fram till efterkrigstiden. Skolträdgården som ingår i utställningen är ett samarbete med Botkyrkabyggen.

Du som besöker utställningen får lära dig mer om vad som odlades på bruket förr och på vilka olika sätt man hanterade råvaror, men framför allt får du lära dig mer om de människor som levde sina liv där. I parken finns odlingstäppor, bikupor och ett roligt upptäckarspår för dem som besöker utställningen med barn. I utställningens skolträdgård får skolklasser från olika delar av Tumba lära sig om odling från sådd till skörd.

Det är fri entré till utställningen. Varmt välkommen!

Läs mer om utställning Jordnära – självhushållare då och nu

 

 

En skylt på en gräsmatta full med blommande maskrosor

Holkar och bikupor

Vi människor måste värna om den biologiska mångfalden. Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting. Botkyrkabyggen planterar växter så att det finns mat för insekterna från tidig vår till sen höst. Och sätter upp insektshotell för att de ska ha någonstans att bo. Vi väntar också med gräsklippningen på en del platser för att bina ska hitta mat.

Våra tambin hjälper till att pollinera växterna så att vi får mat och kan njuta av vacker blomning. Och så får vi ju god honung på köpet. Genom att sätta upp holkar till fåglar och fladdermöss hjälper vi dem att hitta bon. Du kan också hjälpa till genom att exempelvis plantera växter på balkongen som de tycker om och låta bli
att skräpa ner i naturen. Ganska enkla saker, eller hur!

Två barn i röda fotbollströjor som spelar fotboll på en gräsplan. Aktiviteter på sommarlovet

Botkyrkabyggen arrangerar även i år Kul på lovet där vi bjuder på massor av roliga sommarlovsaktiviteter för barn och unga som exempelvis spontanidrott, fotboll och innebandy. Men det fi nns även möjlighet att bygga fågelholkar, delta i bild och formkurs eller skapa återvinningskonst. På www.botkyrkabyggen.se/aktiviteter hittar du mer information om aktiviteterna och hur du anmäler dig.

En termometer i trä som visar 40 grader.
Då öppnar vi cold spots

När temperaturen kryper uppåt kan det vara svårt att hitta svalka både ute och inne. För att underlätta för er hyresgäster kommer vi vid behov öppna våra cold spots i sommar. Våra cold spots är lokaler med air condition. Dit är alla som vill välkomna för att kyla ned sig. Lokalerna har öppet vardagar mellan 10-15 när temperaturen är 27 grader eller högre minst två dagar i rad. Du hittar dem på Värdshusvägen 10 i Fittja, Odens väg 15 i Norsborg, Odlingsvägen 20 i Storvreten och på Munkhättevägen 85 i Tumba.

 

Visste du att ...?

Du som är äldre eller har en funktionsvariation kan få hjälp med enklare saker av Botkyrkafixaren. Det är en gratistjänst som tillhandahålls av Botkyrka kommun. Botkyrkafixaren hjälper exempelvis till med att byta glödlampor, sätta upp gardiner eller hämta saker på vinden. För att boka en tid, ring 0734-21 85 75 vardagar klockan 8.00–10.00.

Tvättstugor renoveras

Storvreten pågår upprustning av tvättstugor. På Stenvägen 15 är arbetet redan klart och just nu pågår renoveringen av tvättstugan på Stenvägen 3. Efter sommaren kommer turen till Stenvägen 7. Upprustningen innebär att vi sätter klinker på golven och kakel på väggarna. Tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp byts ut mot nya mer energieff ektiva maskiner.

En biodlar i vit dräkt står vid en bikupa

Bi-snack med Katja Göller

I Storvreten har Botkyrkaybyggen, som du säkert vet, fem bikupor. Bikuporna tas om hand av biodlare Katja Göller i samarbete med vår personal. Tre snabba frågor med Katja:

Hur ser man skillnad på en geting och ett bi?
Getingar har gula ben och bin svarta.

Hur många bin bor i en bikupa?
På vintern cirka 20-40 000 och på sommaren 70-90 000.

Hur mycket honung kan en bisamhälle producera per år?
Man skördar i snitt 30 kg per år men det kan variera mellan 0-150 kg.

Tänk på säkerheten vid grillning

Om du ska grilla i sommar finns det några viktiga saker att tänka på:

  • Med eld kommer alltid en brandrisk. Använd därför de grillplatser som finns på våra gårdar.
  • Det är viktigt att alltid ha exempelvis en hink med vatten bredvid grillen så att du kan släcka om en brand skulle uppstå.
  • Se också till att elden är släckt när du grillat klart.
  • En vuxen ska alltid närvara och ha ansvar vid grillning.
  • Råttor gillar sopor så ta med dig ditt skräp när du grillat klart.
  • Om du vill grilla på balkongen eller uteplatsen får du bara använda elgrill.

Du vet väl om att du inte får ställa saker i trapphus och källargångar?

Vid en brand är trapphuset din och dina grannars väg ut. Men trapphuset är även räddningspersonalens väg in i huset. Därför får du inte förvara något där, inte ens kortare stunder.

Botkyrkabyggen kommer att forsla bort saker som står i trapphuset. Om du vill ha tillbaka något vi forslat bort, kontakta kundservice på 08-530 694 90. OBS! Vi förvarar sakerna i sex månader, därefter slängs de.