Välkommen hem till Botkyrkabyggen i Storvreten 2023 1

Person som står framför ett fönster

Eva Annala, sälj- och kundchef på Botkyrkabyggen, utanför nyöppnade kundcenter på Gröndalsvägen 6 i Tumba.

Nu är kundcenter öppet igen

För att minska smittspridningen under pandemin stängde vi våra kundcenter i Alby och Tumba för drop in-besök. Hösten 2021 öppnades åter kundcenter, men den här gången enbart för bokade besök. I samma veva utökade vi bemanningen på telefonin och introducerade ”ett nummer in” för att underlätta tillgängligheten för er hyresgäster.

En stor majoritet av Botkyrkabyggens hyresgäster har tillgång till smarta mobiler och är vana vid att uträtta ärenden digitalt. Redan innan pandemin ökade de som vill göra sina ärenden via telefon eller digitalt. Endast 3,6 procent uppgav då att ett besök på kundcenter var deras förstahandsval vid kontakt med oss. Men, vi ser att det finns behov av personliga möten i en fysisk lokal. Därför har vi valt att åter öppna vårt kundcenter på Gröndalsvägen 6 i Tumba. Här kan du träffa våra kundvärdar som hjälper dig med exempelvis låsbrickor eller visar tillval. Öppettiderna är måndag till torsdag klockan 9-12. Har du inte möjlighet att besöka oss denna tid, kontakta kundservice på 08-530 694 90.

Via kundservicetelefonen hjälper vi dig som vanligt med alla typer av ärenden. Våra telefontider är måndag till torsdag klockan 8-16 och fredag klockan 8-15. Vissa tider är det fler som ringer till oss. Då kan det vara svårt att komma fram. På www.botkyrkabyggen.se/kontakt kan du se vilka tider vi oftast har färre samtal. Felanmälningar gör du precis som tidigare på Mina sidor eller via telefon.

Det hände i Storvreten under 2022

Planerna för 2023 är i skrivande stund inte spikade ännu, därför gör vi en tillbakablick på 2022. Ett år då det hände en hel del i Storvreten. Bland annat det här:

honungsslunga

Storvretens honungsbin levererade

I Storvreten finns våra bikupor på Branta Backen och på Hålvägen. De är ett led i Botkyrkabyggens arbete för ökad biologisk mångfald. Under sommaren flyger bina från blomma till blomma för att samla nektar. I bikupan förvandlas nektarn sedan till gyllengul smaskig honung. I slutet av sommaren var det dags att skörda den honung som bina producerat under sommaren. Tyvärr hade våra små kompisar varit lite hungriga och ätit en del av honungen, men vi lyckades ändå skörda cirka 65 kg av det gula guldet. Honungsburkar delades sedan ut vid höstens bomöten. Kanske är du en av dem som fått smaka vår goda Storvreten honung.

Renoverade fasader och nya dörrar

På Storvretsvägen 15-23 har husets fasad renoverats och fått en helt ny färgsättning. Numera är huset vitt med en grå sockel. Visst blev det snyggt! Samtidigt passade vi på att renovera yttertaket samt byta ut fönster, balkongräcken, plåtbeslag och fönsterbleck.

På Grytstigen 2-24 har vi bytt ut entréportarna mot nya och Storvretsvägen 25-33 har fått nya dörrar in till trapphusen. På Toppvägen 2-24 har vi bytt ut dörrarna i källargångarna till dörrar med glasruta för ökad trygghet. Vi har även installerat elektroniska lås.

Vitputsat flerfamiljshus

Insidan av en hiss

Säkrare och snyggare hissar

Renoveringen av hissar i Storvreten har fortsatt under förra året. Våra hissar besiktas och servas regelbundet för att de ska vara säkra att använda. Men ibland behövs en större upprustning. Under 2022 var det hissarna på Harbrovägen 12 samt Stenvägen 11-17 som fick sig en uppfräschning, både utseendemässigt och funktionsmässigt. Maskineri och styrsystem har bytts ut och hissarna har fått ny korginredning, något som har ökat hissarnas säkerhet.

Ett rent nöje att tvätta i nyrenoverad tvättstuga

Visst är det trevligare att tvätta i en fräsch tvättstuga? Förra året påbörjades renoveringen av tvättstugorna på Stenvägen 3, 5 och 7. Väggarna kaklas och på golven läggs klinker som är tåligt och lättstädat. Maskinerna byts ut mot nya som är mer energieffektiva än de gamla, och i anslutning till tvättstugan monteras elektroniska bokningstavlor. Självklart kan du fortfarande boka din tvättid via Mina sidor precis som tidigare.

Illustration av tvättmaskin

Två kvinnor i rosa kläder som städar ett trapphus

När qvinnorna städar ökar kundnöjdheten

Qvinna i Botkyrka är en viktig jämställdhetssatsning som sedan 2017 är en självklar del av Botkyrkabyggens verksamhet. Från att från början ha skött trapphusstädningen i Fittja ansvarar numera Qvinna i Botkyrka för all städning, både inomhus och utomhus, i alla våra områden. Detta har lett till bättre kvalité både gällande trapphusstädningen och städningen av utemiljön. Våra undersökningar visar dessutom att ni hyresgäster är mycket nöjda med resultatet. Qvinna i Botkyrka städar även våra tvättstugor varje vecka, men du som hyresgäst har fortfarande ansvar för att städa efter ditt tvättpass så att det är rent och snyggt när nästa hyresgäst ska tvätta. Det innebär att du ska: torka av maskinerna, sopa och torka golven, ta bort luddet från torktumlaren, sopa och torka ur torkskåp samt torka ur tvättmedelsfacken så att det inte finns kvar några tvättmedelsrester.

Så tycker grannarna om sophanteringen i Storvreten

I Storvreten är knappt 70 procent av våra hyresgäster nöjda med sophanteringen i området. En ganska bra siffra, men det innebär samtidigt att nästan var tredje person är missnöjd. Det som skapar mest missnöje är sopor och annat skräp som ställs i trapphus, källargångar och hissar samt på marken i stället för i sopkärlen. Det här problemet kan inte vi på Botkyrkabyggen ensamma lösa, utan här behöver vi hjälp av er hyresgäster.

Av brandsäkerhetskäl får du inte ställa några saker alls i våra allmänna utrymmen. Dels finns en risk att de börjar brinna, men de kan även hindra utrymning vid en brand. Dessutom kan räddningspersonal få svårt att ta sig in i huset om det står saker i vägen.

En hög med skärp på marken

Här slänger du soporna

Hushållssopor som exempelvis matavfall, blöjor, bomullspinnar, kuvert med mera slängs i behållarna för restavfall. Förpackningar av glas, papper och metall sorterar du ut och slänger i respektive behållare på någon av återvinningsstationerna i området. Observera att du bara får slänga förpackningar där.

Grovavfall är det avfall som är för tungt eller skrymmande för att läggas i det kärl som hushållsavfallet normalt samlas in i. I våra grovsoprum kan du till exempel lämna möbler, mattor, gardinstänger, barnvagnar och cyklar. I vissa av våra grovsoprum kan du även lämna elavfall, batterier och glödlampor. Läs på skyltarna vad som gäller.

Farligt avfall som färgburkar, olika kemikalier, bilbatterier och liknande måste du själv åka till återvinningscentralen med. Närmaste återvinningscentral finns på Himmelsbodavägen 19 i Tumba. Öppettiderna hittar du på www.srvatervinning.se.