Välkommen hem till Botkyrkabyggen i Norsborg 2023 2

Ett glas med te på ett vitt balkongbord

Balkong och uteplats är ett härligt extrarum under årets varma dagar.

Trevligt på balkong och uteplats – för alla

Så fort solens strålar börjar värma blir balkong och uteplats till ett härligt extrarum. Men när vi bor många nära varandra behöver vi visa hänsyn och tänka på dem som bor bredvid, över och under oss.

Det går utmärkt att inreda både balkong och uteplats med textilier, belysning och möbler för att skapa ett mysigt rum. Däremot får du inte ändra utseendet på balkongen eller uteplatsen genom till- eller ombyggnad. Du får heller inte måla väggar, golv med mera.

Vi vill gärna att du odlar på balkongen, blomsterprakt skapar trivsel för alla som vistas i området. Men tänk på att av säkerhetsskäl placera balkonglådor på insidan av balkongräcket. På balkongen kan du inte bara odla blommor, utan även bärbuskar, grönsaker och annat ätbart. Ett tips är att odla i olika nivåer för att få plats med fler växter. När du vattnar, tänk på att se till att det inte rinner ner vatten och jord till grannen som bor under dig.

Balkong och uteplats är ett härligt extra rum under varma dagar. Ett perfekt ställe att samla familj och vänner för en trevlig måltid. Om du vill grilla är det elgrill som gäller. Annars finns grillplatser på många av våra gårdar att använda.

Att sitta och läsa en god bok eller ta en tupplur i solen är en lisa för själen. Vill du däremot röka behöver du tänka på att inte störa dina grannar. Personer som inte röker har rätt till rökfria miljöer. Tänk också på att inte slänga ut fimpar och annat skräp på marken.

Ett stort gult hus med en grusplan framför. Blå himmel och grönskande träd runt om.

Sommarlovstips

Under våren öppnade en ny utställning på Tumba bruksmuseum: Jordnära – självhushållare då och nu. Utställningen är en historisk tidsresa som tar avstamp i livet på Tumba bruk vid början av 1800-talet fram till efterkrigstiden. Skolträdgården som ingår i utställningen är ett samarbete med Botkyrkabyggen.

Du som besöker utställningen får lära dig mer om vad som odlades på bruket förr och på vilka olika sätt man hanterade råvaror, men framför allt får du lära dig mer om de människor som levde sina liv där. I parken finns odlingstäppor, bikupor och ett roligt upptäckarspår för dem som besöker utställningen med barn. I utställningens skolträdgård får skolklasser från olika delar av Tumba lära sig om odling från sådd till skörd.

Det är fri entré till utställningen. Varmt välkommen!

Läs mer om utställning Jordnära – självhushållare då och nu

En skylt på en gräsmatta full med blommande maskrosor

Maskrosor, godis för bin

Gräset växer och maskrosorna frodas. Maskrosor innehåller massor av nektar och pollen som är mums mums för våra små vänner bina. Så här års kan det vara ont om mat för bin, fj ärilar och skalbaggar. I våra gräsmattor växer viktiga källor till mat för pollinerande insekter som exempelvis maskrosor, tusensköna och vitklöver. Därför väntar vi med gräsklippningen på en del ställen i våra områden tills våra små kompisar kan hitta mat på andra ställen. Ser du en oklippt gräsmatta med den här skylten, är det helt enkelt en pop-up-restaurang för bin.

 

Tallrikar med mat och en hand som tar mat med hjälp av ätpinnar Nyöppnad hubb i Norsborg

Under våren öppnade Botkyrkabyggen sin nya hubb på Lokes väg 2 i Norsborg. På onsdagar finns Kompis Sverige på plats i hubben klockan 14-17. Välkommen dit för att laga mat, umgås, hitta nya vänner och prata svenska. (Obs! uppehåll under sommarlovet.) Här finns även en kvinnogrupp som träffas, fikar och planterar på gården tillsammans.

Två barn i röda fotbollströjor som spelar fotboll på en gräsplan.

Aktiviteter på sommarlovet

Botkyrkabyggen arrangerar även i år Kul på lovet där vi bjuder på massor av roliga sommarlovsaktiviteter för barn och unga som exempelvis spontanidrott, fotboll och innebandy. Men det fi nns även möjlighet att bygga fågelholkar, delta i bild och formkurs eller skapa återvinningskonst. På www.botkyrkabyggen.se/aktiviteter hittar du mer information om aktiviteterna och hur du anmäler dig.

En termometer i trä som visar 40 grader.

Då öppnar våra cold spots

När temperaturen kryper uppåt kan det vara svårt att hitta svalka både ute och inne. För att underlätta för er hyresgäster kommer vi vid behov öppna våra cold spots i sommar. Våra cold spots är lokaler med air condition. Dit är alla som vill välkomna för att kyla ned sig. Lokalerna har öppet vardagar mellan 10-15 när temperaturen är 27 grader eller högre minst två dagar i rad. Du hittar dem på Värdshusvägen 10 i Fittja, Odens väg 15 i Norsborg, Odlingsvägen 20 i Storvreten och på Munkhättevägen 85 i Tumba.

Här hämtar du nya påsar

Har matafallspåsarna tagit slut? Nya finns att hämta i grovsoprummen på Skarpbrunnavägen 51 samt på Brages väg 16. Är det svårt att veta vad som ska sorteras som matavfall respektive restavfall? Mer information hittar du på www.botkyrkabyggen.se/sopor.

Arbete som ger energibesparing

Ventilationen är kanske inte något som du som hyresgäst funderar så mycket över. Men ventilationen är viktig både för att föra in friskluft utifrån och för att föra ut luftföroreningar, fukt och dålig lukt. De gamla ventilationsaggregaten installerades när husen byggdes under 60- och 70-talen. Nu byter vi ut dem mot nya som är bättre och kräver mindre energi. Under mars och april byttes aggregaten ut på Tors och Odens väg.

Visste du att ...?

Du som är äldre eller har en funktionsvariation kan få hjälp med enklare saker av Botkyrkafixaren. Det är en gratistjänst som tillhandahålls av Botkyrka kommun. Botkyrkafixaren hjälper exempelvis till med att byta glödlampor, sätta upp gardiner eller hämta saker på vinden. För att boka en tid, ring 0734-21 85 75 vardagar klockan 8.00–10.00.

Tänk på säkerheten vid grillning

Om du ska grilla i sommar finns det några viktiga saker att tänka på:

  • Med eld kommer alltid en brandrisk. Använd därför de grillplatser som finns på våra gårdar.
  • Det är viktigt att alltid ha exempelvis en hink med vatten bredvid grillen så att du kan släcka om en brand skulle uppstå.
  • Se också till att elden är släckt när du grillat klart.
  • En vuxen ska alltid närvara och ha ansvar vid grillning.
  • Råttor gillar sopor så ta med dig ditt skräp när du grillat klart.
  • Om du vill grilla på balkongen eller uteplatsen får du bara använda elgrill.

Du vet väl om att du inte får ställa saker i trapphus och källargångar?

Vid en brand är trapphuset din och dina grannars väg ut. Men trapphuset är även räddningspersonalens väg in i huset. Därför får du inte förvara något där, inte ens kortare stunder.

Botkyrkabyggen kommer att forsla bort saker som står i trapphuset. Om du vill ha tillbaka något vi forslat bort, kontakta kundservice på 08-530 694 90. OBS! Vi förvarar sakerna i sex månader, därefter slängs de.