Välkommen hem till Botkyrkabyggen i Fittja 2024 2

Två personer planterar blommor i pallkragar i en lekpark

Tigrarna planterar blommor tillsammans med Alvaro Fuentes, bosocial strateg på Botkyrkabyggen.

Tigrarna fixar blomstrande Regnbågspark

En solig eftermiddag i mitten av maj samlades Tigrarna tillsammans med personal från Botkyrkabyggen och Fittja Pulsen för den årliga planteringsdagen i Regnbågsparken. Massvis av härligt färggranna blommor planterades ut i pallkragarna samtidigt som musik strömmade ut ur en högtalare och solen gassade. Man kan lugnt säga att det var riktigt bra stämning i parken. En av Tigrarna berättade att det var det första gången i livet som han provade på att plantera blommor, ändå blev resultatet fantastiskt fint. En förbipasserande kom nyfiket fram och undrade vad det var som pågick och blev glad när han förstod att det var blomplantering på gång.

– Tack för allt ni gör här, sa han med ett leende.

Något som stack ut lite grann under det här årets planteringsdag var att Botkyrkabyggen hade en fotograf på plats som filmade. Fotografen har också g jort intervjuer med några av Tigrarna och resultatet kommer att bli en film om gruppen och deras viktiga engagemang för platsen de bor på. Håll utkik på Botkyrkabyggens Instagramkonto så missar du inte när filmen släpps.

Efter ett par timmars hårt arbete i värmen tände Fittja Pulsen grillarna och deltagarna bjöds på välförtjänt dryck och hamburgare till middag. En riktigt bra fredag i Regnbågsparken helt enkelt. I skrivande stund är Tigrarna också mitt uppe i arbetet med att planera Regnbågsparkens dag som går av stapeln den 14 juni. När du läser det här nyhetsbrevet har dagen nyss varit och vi hoppas förstås att även den blev en riktigt härlig och solig fredag i parken och att du var på plats!

Illustration av en hand som håller en mobiltelefon

Inne på Mina sidor kan du läsa återkoppling på din felanmälan.

Avslutad felanmälan? Läs här

Har din felanmälan avslutats och du undrar varför? Då vill vi tipsa dig om att logga in på dina Mina sidor och läsa informationen om din felanmälan. Där finns information från oss som förklarar varför din felanmälan är avslutad. Gör så här: Logga in på Mina sidor, gå till rubriken Felanmälan och klicka på ärendenumret för den felanmälan det gäller. Läs vad som står under Åtgärdsbeskrivning.

Om vi har fått för lite information om felet för att vi ska kunna hjälpa dig får du ett meddelande om att vi har avslutat ditt ärende. Det är inte för att vi inte vill hjälpa dig utan tvärtom för att vi vill kunna hjälpa dig på bästa sätt. För att kunna göra det behöver vi förstå vad felet är. Här är några tips för att du ska få hjälp så snabbt som möjligt när du gör felanmälan via Mina sidor: Beskriv felet tydligt och noggrant. Skriv vilken sak det är fel på, vad felet är och i vilket rum felet är. Det är också bra om du bifogar bilder på felet.

En person sätter en grön tratt i en plastflaska halvfylld med matolja.

Ny lag om matfett i avlopp

Visste du att det sedan den 1 januari 2024 är förbjudet att hälla matfett som smör och matolja i avloppet? Fettet kan fastna i avloppsrör och vattenlås och göra så att det blir stopp i rören. Därför ska du inte skölja ur rester av fett från grytor och stekpannor så att det hamnar i avloppet. Torka i stället upp fettet med lite papper. Sen lägger du det i matavfallspåsen eller påsen för restavfall.

Har du frityrolja eller annat matfett i större mängd häller du det i en plastbehållare. Skriv på behållaren vad den innehåller och lämna till återvinningscentralen. Det finns speciella trattar som du kan använda för att slippa kladd. De finns att hämta på Botkyrka kommuns medborgarkontor.

Flera barn med gula västar leker i en lekpark

Tillsammans för ett renare Fittja

En regnig eftermiddag i slutet av april bjöd Botkyrkabyggen tillsammans med bland annat Tigrarna och Föreningsrådet in till gemensam städdag i området. I Regnbågsparken var Korpen Huddinge-Botkyrka på plats och ordnade med roliga lekar och Fittja Pulsen bjöd alla deltagare på grillad korv. Stort tack till er tappra som trotsade vädrets makter och hjälpte oss att plocka skräp!

Tre grillspett med grönsaker ligger på ett grillgaller

Grilla säkert i sommar

Visst är det härligt att grilla med familj och vänner en varm sommarkväll. Men tänk på säkerheten när du grillar, använd i första hand de grillplatser som finns på våra gårdar. Ha också en behållare med vatten bredvid grillen så att du kan släcka om det börjar brinna. Och släck elden när du grillat klart. Tänk på att en vuxen ska alltid närvara och ha ansvar vid grillning. När du är klar, städa efter dig så slipper vi råttorna och det blir trevligare för oss alla. Vill du grilla på balkongen är det elgrill som gäller.

En mängd målade fågelholkar står på rad på ett bord.

Kul på lovet för barn och unga

Den blomstertid nu kommer har sjungits och nu hägrar ett långt härligt sommarlov för alla skolbarn och skolungdomar i Botkyrka. Under lovet erbjuder vi som vanligt tillsammans med en mängd föreningar i kommunen gratisaktiviteter under konceptet Kul på lovet. I Fittja kan du bland annat spela fotboll med Fittja IF eller måla fågelholkar med Inanna Familjeförening. Självklart kan du som bor i Fittja även delta i de aktiviteter som arrangeras i andra områden.

Här hittar du våra aktiviteter

100 ungdomar arbetar hos oss

Nu är årets första sommarungdomar på plats. I år tar vi emot 100 personer som får möjlighet att skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet. De arbetar med fastighets- och
markskötsel, till exempel plantering i rabatter, renhållning och målning. Uttagningen till sommarjobb sker i samarbete med Botkyrka kommun.

Detta behöver du själv köpa

Vissa saker till din lägenhet som till exempel brandvarnare tillhandahåller Botkyrkabyggen. Andra saker behöver du själv köpa. Det gäller exempelvis:

  • lampor till armaturer
  • toalettsits
  • kolfilter till fläkten (om du har en kolfilterfläkt annars diskar du fettfiltret)
  • lampa till fläkt och ugn
  • lampa till kylskåp
  • lysrör och glimtändare

Hjälp oss hålla råttorna borta

Råttor är ett stort problem i många av våra områden. För att minska antalet råttor behöver vi hjälp av er hyresgäster. Tänk på att inte mata fåglar i närheten av våra hus då detta lockar råttorna. Det är också viktigt att vi hjälps åt att hålla rent och slänga skräp där det hör hemma: i papperskorgar och sopkärl. Ställ inga sopor på marken!

Lämna kvar städmaterielet i tvättstugan

I våra gemensamma tvättstugor finns städmateriel som disktrasa, borste till torktumlare samt sopborste och -skyffel. De finns där för att du ska kunna städa tvättstugan efter avslutat tvättpass. Du får INTE ta med dig dessa hem! Tänk på att det i slutändan är du som hyresgäst som betalar för de ökade kostnader det medför med städmateriel som försvinner.

Qvinna i Botkyrka städar alla våra tvättstugor en gång per vecka. De ser då även till att ersätta saknat eller trasigt städmateriel. Du behöver alltså inte felanmäla om det skulle saknas i tvättstugan.

Du vet väl om att du hittar information om hemberedskap på webben?

Vecka 39 är det dags för den årligen återkommande beredskapsveckan. Årets tema är ”Sätt igång” som är en uppmaning till att vi alla ska se till att vara förberedda för en eventuell kris eller krig. I Sverige är vi skyldiga att klara oss själva i upp till en vecka utan samhällets hjälp. Det kallas för hemberedskap.

Mer om hemberedskap