Välkommen hem till Botkyrkabyggen i Tumba 2024 2

Tre grillspett med grönsaker ligger på ett grillgaller

Balkong- och grillsäsong – tänk på det här!

Visst är det härligt med frukost ute på balkongen och varma grillkvällar nu i sommartider! Vi passar på att påminna om några saker du får och inte får göra på din balkong. Du får gärna fixa fint med möbler, kuddar, filtar, mattor och ljusslingor. Du får också gärna odla blommor och växter i balkonglådor, krukor och hinkar. Men kom ihåg att balkonglådor ska placeras på insidan av balkongräcket och att du inte får odla i pallkragar. Här är några fler saker du inte får göra på balkongen:

  • Grilla med kol- eller gasolgrill.
  • Röka så att det stör dina grannar.
  • Skaka mattor och städa så att damm och smuts hamnar hos en granne.
  • Måla eller bygga om din balkong.

Tips! Vill du grilla på balkongen ska du använda elgrill. Eller så går du till någon av våra grillplatser i stället.

Under sommaren brukar grilldoften sprida sig över våra områden. Men när du ska grilla finns det några viktiga saker att tänka på:

  • Med eld kommer alltid en brandrisk. Därför rekommenderar vi att du använder de iordningställda grillplatserna som finns på våra gårdar.
  • Ha alltid vatten, till exempel i en hink, bredvid grillen så att du kan släcka om det skulle börja brinna.
  • Se till att elden är släckt när du grillat klart.
  • En vuxen ska alltid närvara och ha ansvar vid grillning.
  • Tänk på att råttor gillar sopor, så städa efter dig när du grillat klart. Det blir såklart också mycket trevligare för nästa person som vill använda grillplatsen. Lämna platsen så som du själv skulle vilja att den såg ut om du kom dit för att grilla och ha det trevligt.

Illustration av en hand som håller en mobiltelefon

Avslutad felanmälan? Läs här!

Har din felanmälan avslutats och du undrar varför? Då vill vi tipsa dig om att logga in på dina Mina sidor och läsa informationen om din felanmälan. Där finns information från oss som förklarar varför din felanmälan är avslutad. Gör så här: Logga in på Mina sidor, gå till rubriken Felanmälan och klicka på ärendenumret för den felanmälan det gäller. Läs vad som står under Åtgärdsbeskrivning.

Om vi har fått för lite information om felet för att vi ska kunna hjälpa dig får du ett meddelande om att vi har avslutat ditt ärende. Det är inte för att vi inte vill hjälpa dig utan tvärtom för att vi vill kunna hjälpa dig på bästa sätt. För att kunna göra det behöver vi förstå vad felet är. Här är några tips för att du ska få hjälp så snabbt som möjligt när du gör felanmälan via Mina sidor: Beskriv felet tydligt och noggrant. Skriv vilken sak det är fel på, vad felet är och i vilket rum felet är. Det är också bra om du bifogar bilder på felet.

En person sätter en grön tratt i en plastflaska halvfylld med matolja.

Ny lag om matfett i avlopp

Visste du att det sedan den 1 januari 2024 är förbjudet att hälla matfett som smör och matolja i avloppet? Fettet kan fastna i avloppsrör och vattenlås och göra så att det blir stopp i rören. Därför ska du inte skölja ur rester av fett från grytor och stekpannor så att det hamnar i avloppet. Torka i stället upp fettet med lite papper. Sen lägger du det i matavfallspåsen eller påsen för restavfall.

Har du frityrolja eller annat matfett i större mängd häller du det i en plastbehållare. Skriv på behållaren vad den innehåller och lämna till återvinningscentralen. Det finns speciella trattar som du kan använda för att slippa kladd. De finns att hämta på Botkyrka kommuns medborgarkontor.

Bilden visar fötterna på två personer som har på sig innebandyskor och sportstrumpor. Runt dem finns sju vita innebandybollar. Även bladen på två innebandyklubbor syns i bilden.

Kul på lovet för barn och unga

Den blomstertid nu kommer har sjungits och nu hägrar ett långt härligt sommarlov för alla skolbarn och skolungdomar i Botkyrka. Under lovet erbjuder vi som vanligt tillsammans med en mängd föreningar i kommunen gratisaktiviteter under konceptet Kul på lovet. I Fittja kan du bland annat spela fotboll med Fittja IF eller måla fågelholkar med Inanna Familjeförening. Självklart kan du som bor i Fittja även delta i de aktiviteter som arrangeras i andra områden.

Här hittar du våra aktiviteter

Illustration som visar ett öppet fönster. På båda sidor av fönstret hänger orangea gardiner. Gardinen på höger sida fladdrar av vind som illustreras med hjälp av flera ljusa streck bredvid varandra. Bakgrunden är blå.

Varmt hemma?

Under väldigt varma sommardagar blir det varmt även inomhus. För att hålla nere temperaturen i din bostad kan du dra för persienner och
gardiner under dagen. Ofta vill man öppna fönstren på sommaren men tänk på att hålla fönstren stängda under dagtid när luften ute är varmare
än inne. Om kvällen när luften är svalare ute kan du öppna fönstren och vädra.

En skylt med rubriken "Uteservering för småttningar" och en informationstext under. Skylten är illustrerad med blommor, bin och hus. Skylten sitter i en gräsmatta.

Gräsmattor blir bi-restauranger

Under vår och tidig sommar kan det vara svårt för pollinerande insekter att hitta mat. I våra gräsmattor växer ofta maskrosor, vitklöver och tusensköna – växter som är rika på pollen och nektar. För att hjälpa pollinatörerna att hitta mat har vi valt att dröja med gräsklippningen på vissa platser tills våra små kompisar kan hitta mat på annat håll. Du kan också hjälpa till genom att plantera insektsvänliga växter på balkong eller uteplats som exempelvis timjan, lavendel och rudbeckia.

Hjälp oss hålla råttorna borta

Råttor är ett stort problem i många av våra områden. För att minska beståndet behöver vi hjälp av er hyresgäster. Tänk på att inte mata fåglar i
närheten av våra hus då detta lockar till sig råttor. Det är också viktigt att vi hjälps åt att hålla rent och slänga skräp där det hör hemma: i papperskorgar och sopkärl. Ställ inga sopor på marken!

Detta behöver du själv köpa

Vissa saker till din lägenhet som till exempel brandvarnare tillhandahåller Botkyrkabyggen. Andra saker behöver du själv köpa. Det gäller exempelvis:

  • lampor till armaturer
  • toalettsits
  • kolfilter till fläkten (om du har en
  • kolfilterfläkt annars diskar du fettfiltret)
  • lampa till fläkt och ugn
  • lampa till kylskåp
  • lysrör och glimtändare

100 ungdomar arbetar hos oss

Nu är årets första sommarungdomar på plats. I år tar vi emot 100 personer som får möjlighet att skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet. De arbetar med fastighets och markskötsel, till exempel plantering i rabatter, renhållning och målning. Uttagningen till sommarjobb sker i samarbete med Botkyrka kommun.

Lämna kvar städmaterielet i tvättstugan

I våra gemensamma tvättstugor finns städmateriel som disktrasa, borste till torktumlare samt sopborste och -skyffel. De finns där för att du ska kunna städa tvättstugan efter avslutat tvättpass. Du får INTE ta med dig dessa hem! Tänk på att det i slutändan är du som hyresgäst som betalar för de ökade kostnader det medför med städmateriel som försvinner.

Qvinna i Botkyrka städar alla våra tvättstugor en gång per vecka. De ser då även till att ersätta saknat eller trasigt städmateriel. Du behöver alltså inte felanmäla om det skulle saknas i tvättstugan.

Du vet väl om att du hittar information om hemberedskap på webben?

Vecka 39 är det dags för den årligen återkommande beredskapsveckan. Årets tema är ”Sätt igång” som är en uppmaning till att vi alla ska se till att vara förberedda för en eventuell kris eller krig. I Sverige är vi skyldiga att klara oss själva i upp till en vecka utan samhällets hjälp. Det kallas för hemberedskap.

Mer om hemberedskap