Välkommen hem till Botkyrkabyggen i Norsborg 2024 2

Tre grillspett med grönsaker ligger på ett grillgaller

Balkong- och grillsäsong – tänk på det här!

Visst är det härligt med frukost ute på balkongen och varma grillkvällar nu i sommartider! Vi passar på att påminna om några saker du får och inte får göra på din balkong. Du får gärna fixa fint med möbler, kuddar, filtar, mattor och ljusslingor. Du får också gärna odla blommor och växter i balkonglådor, krukor och hinkar. Men kom ihåg att balkonglådor ska placeras på insidan av balkongräcket och att du inte får odla i pallkragar. Här är några fler saker du inte får göra på balkongen:

  • Grilla med kol- eller gasolgrill.
  • Röka så att det stör dina grannar.
  • Skaka mattor och städa så att damm och smuts hamnar hos en granne.
  • Måla eller bygga om din balkong.

Tips! Vill du grilla på balkongen ska du använda elgrill. Eller så går du till någon av våra grillplatser i stället. När du ska grilla finns det några viktiga saker att tänka på:

  • Med eld kommer alltid en brandrisk. Därför rekommenderar vi att du använder de iordningställda grillplatserna som finns på våra gårdar.
  • Ha alltid vatten, till exempel i en hink, bredvid grillen så att du kan släcka om det skulle börja brinna.
  • Se till att elden är släckt när du grillat klart.
  • En vuxen ska alltid närvara och ha ansvar vid grillning.
  • Tänk på att råttor gillar sopor, så städa efter dig när du grillat klart. Det blir såklart också mycket trevligare för nästa person som vill använda grillplatsen. Lämna platsen så som du själv skulle vilja att den såg ut om du kom dit för att grilla och ha det trevligt.

En biodlare i vit dräkt står och jobbar vid en bikupa

Bi-ambassadörer för biologisk mångfald

På Tors väg i Norsborg bor några av våra minsta hyresgäster, ca 80 000 bin. Som du säkert redan vet har mängden bin och andra viktiga pollinatörer minskat i antal. I förra nyhetsbrevet berättade vi om möjligheten att bli bi-ambassadör och hjälpa oss i arbetet för biologisk mångfald. Nu har projektet börjat och i april började den första bi-ambassadören i Norsborg arbeta tillsammans med vår biodlare Katja. De var i bigården tillsammans och ser nu också till att plantera blommor i odlingslådorna vid bigården för att bina lättare ska hitta mat. Det finns fortfarande möjlighet för dig att anmäla intresse för att bli bi-ambassadör om du vill hjälpa till att sköta om bin i bigården, skörda och slunga honung eller att vara med och planera skördefest och annat kul tillsammans med dina grannar. Om du är intresserad av att vara med så kan du scanna qr-koden ovan för att läsa mer eller kontakta Katja direkt på 070-935 98 25 eller katja@bi-snack.se.

En person sätter en grön tratt i en plastflaska halvfylld med matolja.

Ny lag om matfett i avloppet

Visste du att det sedan den 1 januari 2024 är förbjudet att hälla matfett som smör och matolja i avloppet? Fettet kan fastna i avloppsrör och vattenlås och göra så att det blir stopp i rören. Därför ska du inte skölja ur rester av fett från grytor och stekpannor så att det hamnar i avloppet. Torka i stället upp det med lite papper. Sen lägger du det i matavfallspåsen eller påsen för restavfall. Har du frityrolja eller annat matfett i större mängd häller du det i en plastbehållare. Skriv på behållaren vad den innehåller och lämna till återvinningscentralen. Det finns speciella trattar som du kan använda för att slippa kladd. De finns att hämta på Botkyrka kommuns medborgarkontor.

Två personer i svarta shorts och gula t-shirts städar i en källargång

100 ungdomar arbetar hos oss

Nu är årets första sommarungdomar på plats. I år tar vi emot 100 personer som får möjlighet att skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet. De arbetar med fastighets och markskötsel, till exempel plantering i rabatter, renhållning och målning. Uttagningen till sommarjobb sker i samarbete med Botkyrka kommun.

En person med grön tröja skruvar fast ett eluttag inomhus

Stamspolning och elbesiktning

Under våren har vi utfört stamspolning på flera adresser i Norsborg. Det innebär att avloppsrören har reng jorts med hjälp av en kraftfull vattenstråle som får avlagringar och saker som fastnat i rören att lossna. Genom stamspolning förlänger vi livslängden på rören och risken för stopp minskar.

Vi utför även elbesiktningar i området för att säkerställa att befintliga elinstallationer som elcentral, strömbrytare och eluttag uppfyller gällande regelverk.

Ett barn med långt ljust hår klädd i cricket kläder slår en cricketboll

Kul på lovet för barn och unga

Den blomstertid nu kommer har sjungits och ett långt härligt sommarlov hägrar för alla skolbarn och -ungdomar i Botkyrka. Under lovet erbjuder vi tillsammans med en mängd föreningar i kommunen gratisaktiviteter under konceptet Kul på lovet. I Norsborg kan du bland annat hänga med Alby Zalmi cricketförening eller delta i Summer Camp med Balrog. Självklart kan du som bor i Norsborg även delta i de aktiviteter som arrangeras i våra andra områden.

Här hittar du våra aktiviteter

Save the date för Norsborgsdagen

Den 17 augusti klockan 13-17 är det återigen dags för Norsborgsdagen, en dag då föreningar, näringsidkare och boende i området får en chans att träffas. Skriv in datumet i din kalender redan nu så du inte missar den. Botkyrkabyggens personal kommer så klart att finnas på plats. Kom gärna förbi och prata med oss!

Detta behöver du själv köpa

Vissa saker till din lägenhet som till exempel brandvarnare tillhandahåller Botkyrkabyggen. Andra saker behöver du själv köpa. Det gäller exempelvis:

  • lampor till armaturer
  • toalettsits
  • kolfilter till fläkten (om du har en kolfilterfläkt annars diskar du fettfiltret)
  • lampa till fläkt och ugn
  • lampa till kylskåp
  • lysrör och glimtändare

Hjälp oss hålla råttorna borta

Råttor är ett stort problem i många av våra områden. För att minska antalet råttor behöver vi hjälp av er hyresgäster. Tänk på att inte mata fåglar i närheten av våra hus då detta lockar råttorna. Det är också viktigt att vi hjälps åt att hålla rent och slänga skräp där det hör hemma: i papperskorgar och sopkärl. Ställ inga sopor på marken!

Lämna kvar städmaterielet i tvättstugan

I våra gemensamma tvättstugor finns städmateriel som disktrasa, borste till torktumlare samt sopborste och -skyffel. De finns där för att du ska kunna städa tvättstugan efter avslutat tvättpass. Du får INTE ta med dig dessa hem! Tänk på att det i slutändan är du som hyresgäst som betalar för de ökade kostnader det medför med städmateriel som försvinner.

Qvinna i Botkyrka städar alla våra tvättstugor en gång per vecka. De ser då även till att ersätta saknat eller trasigt städmateriel. Du behöver alltså inte felanmäla om det skulle saknas i tvättstugan.

Du vet väl om att du hittar information om hemberedskap på webben?

Vecka 39 är det dags för den årligen återkommande beredskapsveckan. Årets tema är ”Sätt igång” som är en uppmaning till att vi alla ska se till att vara förberedda för en eventuell kris eller krig. I Sverige är vi skyldiga att klara oss själva i upp till en vecka utan samhällets hjälp. Det kallas för hemberedskap.

Mer om hemberedskap