I det här numret av nyhetsbrevet:
|
DU VET VÄL OM ATT du hittar viktig information om ditt boende på mina sidor?
Att du ska få information om vad som händer i ditt hus och ditt område är viktigt. Mina sidor är det ställe där vi snabbast kan få ut information och nå så många som möjligt. Ta därför för vana att i första hand söka efter information på Mina sidor. Hittar du den inte där, kontakta kundservice.
Logga in på Mina sidor med personnummer och BankID eller lösenord. Scrolla ner till Mina nyheter. Där hittar du senaste nytt om vad som händer där du bor.
|
|
Patrik Lindqvist, driftchef på Botkyrkabyggen, arbetar med att minska Botkyrkabyggens användning av fossila bränslen.
STORA STEG MOT AGENDA 2030 MED SOLENERGI
Botkyrkabyggen arbetar sedan 2018 mot FN:s globala mål, Agenda 2030, men vi är även med i Allmännyttans klimatinitiativ. Klimatinitiativet består av två övergripande mål: en fossilfri allmännytta samt 30 procents lägre energianvändning till 2030. Sedan 2007 har Botkyrkabyggens energianvändning minskats med 27 procent, så där är vi redan på god väg.
Solen räknas som en förnybar energikälla som till skillnad från kol, olja och naturgas inte kommer ta slut inom en överskådlig framtid. Som ett led i vårt arbete mot Agenda 2030 och Klimatinitiativet påbörjades 2015 ett pilotprojekt där vi installerade solceller på Munkhättevägen 53-85 i Tumba. På Alice Tegnérs väg i Tullinge har vi sedan några år tillbaka solfångare på hustaken.
Skillnaden mellan solceller och solfångare är att solcellerna skapar elektricitet medan solfångarna skapar vattenburen värme som används både för att värma upp en fastighet och för varmvatten. För att ytterligare effektivisera hoppas vi kunna byta ut solfångarna mot hybridpaneler som består av både solceller och solfångare framöver. Utöver det kommer vi då även att ha ett batterilager som laddas av överskottselen som sedan kan driva värmepumpen när solen inte skiner.
- Förutom att jobba mot våra mål i klimatinitiativet får vi chansen att prova ny teknik som i detta fall kan ge pay-off på 6-7 år, det kallar jag win-win-win, säger Patrik Lindqvist, driftchef på Botkyrkabyggen.
Upp ↑
HANDARBETE PÅ GRÖNDALSVÄGEN
Barnkläder som stickats av handarbetsgruppen på Gröndalsvägen 12B.
I vårt SeniorBo-hus på Gröndalsvägen 12B i närheten av Tumba centrum träffas flera gånger per vecka en grupp hyresgäster med ett gemensamt intresse: handarbete. Självklart med avstånd under pandemin.
- Tidigare träffades vi boende i huset på fredagsförmiddagar och fikade. Men vi var några som ville ses oftare och därför bildade vi en handarbetsgrupp. Det ger oss en möjlighet att upprätthålla regelbundna kontakter grannar emellan, vilket är en grund för att bibehålla den trygghet och trivsel som finns i vårt SeniorBo, säger Gudrun Carlsson, hyresgäst hos Botkyrkabyggen.
Sedan 2019 bidrar gruppen till Centrumkyrkans arbete med tillverkning av förbandsmaterial och babykläder som skickas till Kongo-Kinshasa och Kongo-Brazzaville. Frivilliga från olika delar av Sverige bidrar med material som sedan skeppas söderut.
KUNSKAP SOM RÄDDAR LIV
Varje år rycker räddningstjänsten ut till 6 400 bostadsbränder i Sverige. Utöver dessa bränder inträffar dessutom varje år cirka 25 000 småbränder i landets bostäder. Ju fler som har kunskap om förebyggande brandskydd och hur man ingriper vid en brand desto fler liv kan räddas. Under vintern och våren har ni hyresgäster haft möjlighet att delta i vår digitala brandskyddsutbildning tillsammans med föreningen FRIS. De som deltog i utbildningen fick inte bara lära sig hur man ska agera om det börjar brinna utan även vad du som hyresgäst kan göra för att förebygga att en brand uppstår i din bostad. Håll utkik på Mina sidor efter fler utbildningstillfällen, ju fler som har kunskapen desto fler liv kan räddas.
Upp ↑
|
GRILLA SÄKERT I SOMMAR
Under sommaren brukar grilldoften sprida sig över våra områden. Men om du ska grilla fi nns det några viktiga saker att tänka på. Med eld kommer alltid en brandrisk. Om du vill grilla, använd i första hand de iordningställda grillplatserna som finns på våra gårdar. Det är viktigt att alltid ha exempelvis en hink med vatten bredvid grillen så att du har möjlighet att släcka om en brand skulle uppstå. Se också till att elden är släckt när du grillat klart. Om du vill grilla på balkongen är det av brandsäkerhetsskäl endast tillåtet att använda elgrill.
Obs! En vuxen ska alltid närvara och ha ansvar vid grillning. Tänk på att råttor gillar sopor så städa efter dig när du grillat klart.
viktigt med inflytande
Under våren bjöd vi in till områdesvandringar i samtliga våra bostadsområden i Tumba där ni fick möjlighet att komma med synpunkter. Att ni hyresgäster utnyttjar er möjlighet till boendeinflytande är viktigt, det är ni som bor och lever i våra hus och områden.
|
|
uteservering för småkryp
Under våren kan det vara svårt för viktiga pollinatörer som bin, fjärilar och skalbaggar att hitta mat. I gräsmattor växer maskrosor, vitklöver och tusensköna som är rika på pollen och nektar. Därför har vi valt att dröja med gräsklippningen på vissa platser i våra områden tills våra små kompisar kan hitta mat på andra ställen.
|
|
RENOVERING AV BALKONGER
I maj påbörjades arbetet med att renovera balkongerna på Övergårdsvägen 1. Och i mitten av juni kommer turen till Övergårdsvägen 3. Under renoveringsarbetet kommer vi att ta bort betongplattan som utgör balkongens golv och gjuta en ny. Räcken och inglasningar monteras ner, tvättas och sätts på plats igen när plattan är gjuten. Arbetet med balkongerna kommer att pågå till efter sommaren.
Upp ↑
|
KUL I SOMMAR BLIR KUL PÅ LOVET
Kul i sommar har blivit Kul på lovet. Tillsammans med olika föreningar i Botkyrka erbjuds barn och unga aktiviteter under loven. Under både sportlovet och påsklovet kunde de som ville testa på hockey med Tumba Hockey. Och under påsklovet bjöd Balrog Botkyrka IK på Sports Camp med massor av roliga sporter och lekar. Den pågående pandemin är långt ifrån över och det ser ut att bli ännu en sommar på hemmaplan. Håll utkik efter lovaktiviteter på vår webb.
|
NYA PORTAR OCH ENTRÉTAK
Under våren har vi installerat nya portar på Munkhättevägen 21 a-d. På Munkhättevägen 53-85 har entréerna fräschats upp. Utvändigt har vi satt upp nya entrétak och invändigt har vi bytt ut innertaken mot nya. På Tunavägen 33-47 och Nackdalavägen 2-8 har vi bytt ut förrådsdörrarna av trä mot ståldörrar för ökad trygghet och säkerhet. På Munkhättevägen och i Segersjö kommer vi måla om smidesräckena så att de blir nästan som nya igen.
|
barnen städade i tuna
Varje år slängs tonvis med skräp i våra städer, i naturen och i havet. Nedskräpning är en av vår tids största samhällsproblem som inte bara skadar naturen, havet och djuren. Det skapar även otrygghet och kostar samhället mycket pengar. Den 29 och 30 april fick vi hjälp av elever och personal från Tunaskolan att städa i Tuna. Stort tack för hjälpen!
|
|