5 frågor och svar om skyddsrum
Just nu är det många som undrar om skyddsrum. Här får du svar på några av de vanligaste frågorna.
Vi har sammanställt svaren utifrån de svar som anges av MSB och i svensk lag.
Var finns skyddsrummen?
Det finns skyddsrum i många av Botkyrkabyggens fastigheter. På MSB:s webbplats (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) finns en interaktiv karta där du kan själv kan leta upp närmaste skyddsrum. Här finns länk till MSB:s skyddsrumskarta.
Hus som innehåller skyddsrum är märkta med en särskild skylt:
Vem är skyddsrummen till för?
Skyddsrum kan användas av civilbefolkningen i händelse av krig. Vem som helst kan söka skydd i vilket skyddsrum som helst, det spelar ingen roll om du till exempel bor i huset eller är svensk medborgare.
Vem ansvarar för skyddsrummen?
Fastighetsägaren, till exempel Botkyrkabyggen, äger och ansvarar för att underhålla skyddsrummet. I fredstid är det vanligt att skyddsrummet används till annat, till exempel förråd. Om det kommer ett beslut att skyddsrummen ska öppnas har fastighetsägaren 48 timmar på sig att ställa i ordning skyddsrummet.
Vilken utrustning finns i skyddsrummet?
I ett skyddsrum som har ställts i ordning ska det finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter. Däremot får du själv ta med dig exempelvis mat, mediciner, hygienartiklar, ficklampa, varma kläder, mobiltelefon och värdesaker.
Kan jag ta med mitt husdjur till skyddsrummet?
Nej, skyddsrummen har begränsat utrymme och är endast avsedda för människor. Det finns många andra sätt att söka skydd om man inte vill lämna sitt husdjur, till exempel i en källare, tunnel eller att utrymma till annan plats.
Här kan du läsa mer om skyddsrum:
Botkyrka kommuns sida med karta över alla skyddsrum i Botkyrka.